Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионГоце ДелчевВ навечерието на Рождество! Бог сбъдва 20-годишните молитви за параклис в Дъбница

В навечерието на Рождество! Бог сбъдва 20-годишните молитви за параклис в Дъбница

Андон Костов от Инициативния комитет: Скоро започва изграждането на иконостаса

Със сърце и душа жителите на гърменското село Дъбница работят по богоугодна инициатива, която е на път да им даде нов храм. Те са впрегнали всички сили, за да имат в най-скоро време параклис в местността Св. Архангел Михаил.

„Мястото се намира на север от село Дъбница. Там църквата на нашето село има 10 декара църковна земя. През 60-те години на миналия век земята е обявена за архитектурен обект. В момента там се правят разкопки, от 2 години на това място работят археолози. Поради този факт имахме малко проблеми с тях, докато започнем строителството. Но нещата се изчистиха и вече вървим напред с параклиса. Идеята за построяването на този параклис възниква в нашето село преди около 20 години, но поради стечение на обстоятелствата тогава замира и така и не стига до реализация“, разказа пред „Вяра“ Андон Костов, който се занимава с правенето на красиви мозайки.
За щастие на всички в Дъбница той и негови съмишленици създават Инициативен комитет, който сериозно се захваща със задачата параклисът най-накрая да види бял свят и идеята е все по-близо до своята крайна реализация.
„Преди около година и половина решихме да започнем и да доведем идеята до успешен край. Името на параклиса също ще носи това на свети Архангел Михаил. Вече се построиха две беседки, както и една чешма. Една от въпросните беседки е закрита и с камина, за да може да се ползва и през зимата. Тази пролет вече бяха готови и проектите за самия параклис и започнахме. В момента сме на фаза груб строеж. Преди няколко дни поканихме дърворезбар, иконописец, които видяха докъде сме стигнали. Разбрахме се скоро да започне и изграждането на иконостаса. Взети са размерите и имаме уверението, че ще е готов до месец май. Всичките средства са събрани благодарение на различни дарители, които ни помагат“, завърши Андон Костов.

 

Димитър ИКОНОМОВ

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular