Таекуондистката Николет Костова е Спортист №1 на Дупница

Приза връчи кметът инж. Методи Чимев, най-добри треньори са Кирил Чакъров и Николай Пилев

Николет Костова от СК „Гладиатор“ бе избрана за Спортист №1 на Дупница за 2021 година. Таекуондистката получи приза от кмета инж. Методи Чимев на официална церемония, която се проведе в местната Спортна зала.
Изминалата година беше най-успешната за дупничанката в нейната състезателна кариера. През 2021 година „гладиаторката“ успя да завоюва балканска титла и стана шампион на България. Също така тя бе едната от едва двете българки, които участваха в олимпийска квалификация. Николет Костова записа добро представяне и на Европейско първенство за жени. Към успехите й се прибавят и няколко спечелени международни турнири както у нас, така и чужбина.


На второ място в класацията бе избран Радослав Котев от СКТМ „Марек – Дигеста“. Той е национал по тенис на маса и шампион на България, а на Балканското първенство успя да стигне до 3-тото място.
Другият, попаднал в призовата тройка, беше полузащитникът на „Марек“ Александър Близнаков, който е и капитан на отбора.


Номинациите бяха направени от клубовете, които впоследствие на среща определиха сами класациите в отделните категории. В топ 10 при мъжете и жените влязоха Александър Джорджев (таекуондо), Кристин Малашевска (бадминтон), Доброслав Радев (кикбокс), Митко Джорджев (таекуондо), Мишел Мартин (силов трибой), Светослав Станков (волейбол) и Симона Йорданова (софтбол).
Номер 1 в класацията при юношите и девойките стана Алисия Сусанина от СК „Патриот“. Кикбоксьорката също изпраща изключителна година, след като скоро стана европейски шампион, а на Европейска купа завоюва сребърен медал.

Тя отдавна няма реална конкуренция на родния ринг, където също взе златния медал по безапелационен начин. Другите призови места също бяха за бойци от СК „Патриот“. На второ място в класацията е Сашко Николов, който стана втори на Европейско първенство, балкански шампион и държавен шампион. След него се нарежда и Иван Костадинов, който стигна до 3-тото място на Европейско първенство за юноши и кадети, първи на Европейска купа, както и шампион на страната в неговата категория. В Топ 10 попаднаха още таекуондистите Александра Георгиева и Венцислав Аничин, състезателката на СКТМ „Марек 76“ Дея Милтенова, Стефан Димитров, който също играе тенис на маса, но в „Марек-Дигеста“, Памела Александрова (бадминтон), волейболистът Любомир Янков и Иван Владимиров (силов трибой).
Треньор на годината в индивидуалните спортове стана президентът и главен наставник на СК „Патриот“ Кирил Чакъров, чийто клуб се представи изключително през 2021 година.


Наставникът на софтболен клуб „Ейнджълс“ Николай Пилев пък грабна приза за треньор номер 1 в колективните спортове.
Отбор на 2021 година в индивидуалните спортове е СКТМ „Марек-Дигеста“. Състезателите по тенис на маса спечелиха всички златни медали на абсолютно всички възрасти в България и нямаха конкуренция при избора.
При колективните спортове номер 1 стана „Ейнджълс“, след като дупнишките софтболистки ликуваха с титлата на България, завършиха на второ място в турнира за Купата на България. Клубът записа и добро участие в европейските клубни турнири, след като Дупница беше домакин на Европейската купа през август.
Специални награди получиха още трима известни дупнишки спортисти: вечният и неостаряващ Любомир Янакиев (тенис на маса) и двамата дупнишки състезатели по борба, които участваха на олимпийските игри в Токио – Миглена Селишка и Кирил Милов.
Сдружение „Дупница Спорт“ и Ротари клуб-Дупница също се включиха в церемонията, давайки две парични награди на талантливата Дея Милтенова. Освен успехите в тениса на маса тя може да се похвали и отличия от национални олимпиади и конкурси. Награда получи и младият дупнишки треньор по футбол Димитър Стойков, който в момента работи в детско-юношеската школа на „Лудогорец“. Той е бил част и от „Барселона“, „Чикаго Файър“ и родния „Марек“.
Организаторите от община Дупница отдадоха значимото и на най-малките спортисти. Талантите от различните клубове получиха грамоти и подаръци, които им бяха връчени от председателя на Спортната комисия в местния парламент Георги Георгиев.

Димитър ИКОНОМОВ