Saturday, May 11, 2024
HomeАктуално от днесВ Перник режат лентите на три социални центъра

В Перник режат лентите на три социални центъра

В Перник днес официално ще бъдат открити три социални центъра.

Първият е за лица с психични разстройства, намира се в сградата на бившата поликлиника. В другите два центъра ще бъдат настанени хора с различна форма на деменция и възрастни в невъзможност за самообслужване. Те са разположени на втория и третия етаж в един от корпусите на Специализираната болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация.

Центровете са с капацитет по 15 легла. Стаите са за един, двама, или трима души и имат необходимата медицинска апаратура, включително кислородни апарати и повдигащи механизми за пренасяне на болните. Всяка стая има самостоятелен санитарен възел и домофон. Обособени са още столова, дневна, складови, сервизни помещения, кухненски бокс.

Социалните заведения са изградени по проект за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания в община Перник по Оперативна програма “Региони в растеж”. Общата стойност на безвъзмездната финансова помощ е 1 664 659,04 лева . От тях 1 414 960,18 лв. са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие, 249 698, 85 лв. е националното финансирсиране.

RELATED ARTICLES

Most Popular