Saturday, May 4, 2024
HomeРегионПерникВ Перник се подменя съоръжение, пускащо водата на половината град

В Перник се подменя съоръжение, пускащо водата на половината град

В Перник започна подмяна на кран, от който се пуска вода за половината град. Съоръжението е монтирано преди 50 години, но е развалено и не може да спира водата. От водопровода след него изтичат по 30-40 л/сек., но авариите не се отстраняват, защото кранът не може да спре водата и да позволи да се работи, обясни прокуристът на ВиК-Перник Камен Каменов.

Той допълни, че ще се увеличат поне с още 4 аварийните екипи, предприятието бързо ще назначи водопроводчици, пристигнала е помощ и от други ВиК дружества в страната. Каменов помоли бизнесът също да се включи, като осигури на местното ВиК 3-4 багера и самосвали.
„След ремонтните дейности очакваме по-добра организация на водоподаването и намаляване на огромните загуби по трасето”, коментира кметът Станислав Владимиров. Затова по думите му в четвъртък ще има толеранс към перничани, като водата няма да бъде спирана целия ден. В сряда заради извършваните ремонтни дейности Перник и околните села останаха без вода.


Новият воден режим влиза в сила от понеделник, обяви Каменов. По думите му вместо 350 л/сек., както досега, от язовир “Студена” ще се взимат по 300 л/сек., а перничани ще имат вода осем, а не както досега десет часа в денонощие. Предприемаме тези мерки, за да се отдалечим от достигането на мъртвия обем на язовира, каза Каменов.

RELATED ARTICLES

Most Popular