Thursday, May 2, 2024
HomeРегионКюстендилВ полите на Осоговската планина! Читалището на кюстендилското село Жиленци пази спомените...

В полите на Осоговската планина! Читалището на кюстендилското село Жиленци пази спомените за местното килийно училище и българските просветители

  • В миналото самодейци са организирали вечеринки, за да набират средства за малката библиотека, сега фондът се обогатява от над 60 дарители

  • Днес НЧ „Димитър Каляшки-1920 г.” разполага с над 13 000 тома, а читателите са от 7- до 90-годишни

Денят на народните будители носи едно особено чувство, което ни изпълва с гордост и още по-голяма жажда за светлина и духовност. Затова в този толкова български ден ще посетим културното огнище на едно красиво кюстендилско село. Жиленци се намира в полите на Осоговската планина на около 5 км от Кюстендил. Някога там е имало килийно училище, а местната църква е на 128 години. Това е и родното място на прочутата народна певица, починала наскоро – Олга Борисова, носител на почетния знак на българското президентство.
Народното читалище „Димитър Каляшки-1920 г.” пък като неугасващ факел подклажда любовта към книгите и неуморно бди над традициите. През годините читалището се превръща в истински пазител на духовните ценности. И в миналото, и сега неговите дейци правят всичко възможно да крепят будния дух на местните жители. Доказателство за това е предстоящата разходка из лабиринтите на времето, в която ще ни поведе библиотекарят Валентина Николова – един млад и амбициозен човек, решен да се бори за запазване и обогатяване на културната институция.
„Създадено в епоха на национално възраждане, Народно читалище “Димитър Каляшки-1920“ има неоценима заслуга във формирането на нашата душевност и култура, за запазването и развитието на българския език, за зараждането на театралното, музикалното и танцовото изкуство, за развитието на библиотечната дейност. Началото на читалището и библиотеката в с. Жиленци датира от 24 април 1920 г. Поради липса на средства членовете му са изнасяли вечеринки пред местното население с цел закупуване на книги.

За пръв библиотекар е назначен Кирил Гаджинов. Следват имена като Йордан Котев, Невена Митова, Олга Борисова, Виолета Димитрова. Най-продължително време читалището и библиотеката са оглавявани от Маргарита Таскова. Назначена на 1 март 1965 година, в продължение на 30 години, с много труд и любов, като истински народен будител, тя отдава силите си за развитието на читалищната идея в родното си село. Наследява я Елена Анева до 2000 година. След нея секретар и библиотекар става Величка Димитрова, един отдаден и амбициозен деец, който променя и развива духовното средище”, разказа за „Вяра” Валентина Николова. Пример за това е организираният от нея за първи път през 2005 година Международен фолклорен фестивал „Сребърна пафта“, с който село Жиленци става известно в цял свят. Изградената сцена пред читалището, поддържането на сградата и обогатяването на библиотечния фонд също са нейно дело.

През 2011 година благодарение на нея е изграден информационен център по програма „Глобални библиотеки”. Назначен е още един служител на щат като библиотекар – Виолина Стоименова. Интересно е, че тя е внучка на първия библиотекар в селото и така мисията на семейство Гаджинови е продължена. С много хъс и творческа амбиция тя продължава делото на всички предишни дейци. Така читалището вече има секретар и библиотекар. Величка Димитрова и Виолина Стоименова заедно превръщат тази културна институция в едно ново информационно средище. В съвременните условия читалището е призвано да откликва и на новите потребности на българското общество. На 1 септември 2016 г. за библиотекар е назначена Валентина Николова, родом от селото. С богат културен календар, спечелени проекти, финансирани от Министерството на културата, награди от общински празници в гр. Кюстендил, младият екип на читалището Виолина Стоименова – секретар, Валентина Николова – библиотекар, и техният млад председател Мая Димитрова продължават да развиват и обогатяват културата на село Жиленци до ден днешен.
„Към днешна дата библиотечният фонд наброява над 13 000 тома книги. Разнообразна литература, която да задоволи интереса на всички читатели. Читателите са над 80 на брой, на възраст от 7 г. до 90 г. През 2021 годината нашата библиотека се радва на небивал успех. До момента са постъпили 2120 книги. От тях 2030 са дарение, а 90 са спечелени по проект към Министерството на културата по програма “Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“. Тъй като бюджетът ни е силно ограничен, се налага да прибягваме до други методи и един от тях е дарителството. Чрез различни групи като “Подари книга на читалище в нужда“ и “Дари ни – намери ни“ аз се свързах с над 60 дарители, които с радост ни подариха своите книги. За тях мога да кажа, че са хора на различна възраст, с различни интереси и професия, но обединяващи ги едно-единствено нещо – любовта към книгата и четенето. Вярвам, че няма нищо случайно. Защо го казвам? Защото първото дарение за тази година е с библейска тематика. А има ли по-силна книга от Библията?! Книга, която ни учи на християнски добродетели и ценности. И като че ли това дарение повлече крак на всички останали”, с вълнение сподели Валентина Николова. Тя призна, че за нея книгата е най-добрият приятел на човек – истинско богатство, извор на нови знания, приключения, мечти, на всичко обикновено и необикновено. „Затова трябва да я съхраняваме и пазим. Това е мисията на съвременния библиотекар”, убедена е Валентина.
„За съжаление това, което ми прави впечатление, е, че днешните деца четат много по-малко от своите връстници от предишни поколения. И това е нормално, защото намират по-лесно и по-бързо търсената информация от интернет. Недостатъчното четене на книги ги лишава от възможността да мислят и да развиват въображението си”, категорична е още библиотекарката.

Тя разказа още, че специално за Деня на народните будители е подредена витрина с книги. „Ще си спомним за имена като св. св. Кирил и Методий, Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Неофит Бозвели, Васил Априлов, Христо Ботев, Иван Вазов и още десетки знайни и незнайни личности. Това е денят, в който се връщаме към славното ни минало и се чувстваме горди българи.
За мен съвременни будители са нашите учители. Именно учителят е този, който те води към знанието, към онзи нов и непознат свят – света на науката, историята и на езика. Поклон! Пожелавам на всички хора да бъдат здрави, да бъдат добри и човечни и да бъдат благодарни на своите будители, като следват делата им”, каза още Валентина Николова.

RELATED ARTICLES

Most Popular