Sunday, May 5, 2024
HomeРегионСамоковВ пороен дъжд честваха 145 г. от освобождението на Самоков

В пороен дъжд честваха 145 г. от освобождението на Самоков

В Самоков тържествено отбелязаха 145 години от Освобождението на града.

Въпреки лошото време и дъжда, край паметника „Кръста” се бяха събрали граждани, кметът Владимир Георгиев и общинското ръководство, общински съветници, областният управител Радослав Стойчев, директорът на Исторически музей Весели Хаджиангелов, секретарят на асоциация “Онгъл” Константин Рангочев  и учители от ОУ „Христо Максимов”. Празникът бе почетен с минута мълчание и поднасяне на венци и цветя пред паметника.

„Всяка година коленичим с едноминутно мълчание пред паметта на нашите освободители, защото признателността е дълг, който се предава през поколенията. С цвете и чувство на благодарност се прекланяме към онези, които изпълниха със значение думата „свобода”, каза в словото си кметът Георгиев. „Ние, самоковци, имаме много поводи да се гордеем с големия принос на дедите ни за Освобождението на България. Запазени са и документи, и ордени, и оръжие с което те са воювали в онези тежки времена. Неслучайно, именно в нашия град през 2018 г. изградихме паметник-мемориал на опълченците. Върху 7 метални пана в мемориала са изписани имената на 88 самоковци, сражавали се в Българското  опълчение по време Руско-турската война за свободата на България. Самоковските опълченци унтерофицер Антон Марчин и Никола Корчев са били и знаменосците на Самарското знаме”, припомни още градоначалникът.

През всички тези години, самоковци всяка година идват на паметника, за да изразят своята признателност.

Градът е освободен на 30 декември 1877 г. по стар стил, по нов стил – на 11 януари 1878 г., но датата 14 май е избрана за празничен ден още на следващата година, след Освобождението, от първото градско управление, и така вече 145 години това е денят на Самоков, каза директорът на Градския исторически музей Веселин Хаджиангелов.

Венец от името на Община Самоков поднесоха зам. кметът Дончо Зашев и секретарят Ангелина Вангелова. С още венци и много цветя бе отрупан мемориалът.

RELATED ARTICLES

Most Popular