Saturday, May 4, 2024
HomeРегионРазлогВ Разлог ще се извие традиционното Бабино хоро

В Разлог ще се извие традиционното Бабино хоро

Традиционното за Разлог Бабино хоро ще се извие на централния площад в града на 21 януари от 14,30 часа, каза за БТА старши експертът “Връзки с обществеността” в общината Красимира Татарска. За участие в хорото и в празника е необходим зелен сертификат, за да се запази здравето на участниците, посочи Татарска.
Тази година баби, майки и бабинчета, както в Разлог наричат децата на възраст под една година, ще отпразнуват Бабинден – Деня на родилната помощ, след като миналата година хорото беше отменено заради епидемията от коронавирус. Хорото е една от емблемите на града, на него се хващат стотици жени, а бабите носят на гръб в “цадилка” своите бабинчета.
През изминалата година в болницата в Разлог са родени 165 бебета, от които две двойки близнаци. За празника родителите на всяко от тях ще получи картичка и пожелание от кмета на общината Красимир Герчев. По традиция на Бабинден първото родено бебе за 2022 г. и последното за 2021 г. ще получат подаръци от кмета, но тази година събитието ще премине в тесен кръг заради нарастващия брой новозаразени с коронавирус, посочиха от общината.

RELATED ARTICLES

Most Popular