Sunday, May 5, 2024
HomeРегионДупницаВ РИОСВ-Перник е внесено уведомление за изграждане на цех за преработка и...

В РИОСВ-Перник е внесено уведомление за изграждане на цех за преработка и рециклиране на пластмаса в Яхиново

  • Местните жители са готови на ефективни протести, в писмо до кмета на селото се твърди, че няма да се използват опасни химични вещества

Жители на дупнишкото село Яхиново излязоха на пореден протест срещу проект за изграждане на цех за преработка на пластмасови отпадъци в селото. Село Яхиново е най-голямото село в община Дупница, с около 2000 постоянни жители. Притесненията на местните са, че цехът за преработка на пластмаса, планиран да бъде построен в близост до къщите, ще замърси водата и въздуха в района.
В РИОСВ-Перник е внесено уведомление за инвестиционно предложение за построяване на сграда за преработка и рециклиране на пластмасови изделия, склад за нехранителни стоки и автосервиз в землището на селото. В момента тече съгласувателна процедура за проверка на въздействието на бъдещия обект върху околната среда. Очакват се становищата на “Басейнова дирекция” – Благоевград, Здравната инспекция в Кюстендил и община Дупница, от които ще стане ясно и дали е необходима процедура по ОВОС за обекта.
Инвестиционното намерение предвижда цехът да се разполага на четири декара площ и да преработва до 500 килограма на час пластмасови отпадъци. В писмо до кмета на селото се твърди, че няма да се използват опасни химични вещества и се предвижда цехът да осигури работа на 10 души.

Припомняме, жителите на дупнишкото село Яхиново и съседните села са събрали 1500 подписа срещу намерението за изграждане на цех за преработка и рециклиране на пластмаса в землището на селото. Подписите са изпратени до Министерството на околната среда и водите, РИОСВ-Перник и община Дупница. Ако възражението им не спре инвестиционното намерение на италианската фирма, жителите на Яхиново и съседните села са готови да започнат ефективни протести.
Снимка: БНР

 

RELATED ARTICLES

Most Popular