Friday, May 24, 2024
HomeРегионДупницаВ Самораново искат официална информация за строителството на нов затвор

В Самораново искат официална информация за строителството на нов затвор

Откъде и как ще се водоснабдява този затвор, притесняваме се и за бъдещето на туризма, каза кметът на дупнишкото село

Кметството в Самораново подготвя писмо с въпроси относно предстоящото строителство на нов затвор в дупнишкото село. „Притеснен съм заради това, че ние не разполагаме с никаква информация за строителството на този затвор. Научаваме само от медиите и от Министерството на правосъдието са публикували информация за проекта в интернет. Ние обаче работим с документи, а такива нямаме. Затова ще се консултирам с юристите на община Дупница и в най-скоро време ще напишем писмо от името на кметство Самораново до Министерството на правосъдието. Ние не знаем дали това наистина ще се осъществи, дали не е само някакъв медиен шум”, каза кметът на селото Райко Цветков.

По думите му хората в Самораново са раздвоени в мненията по темата. „Лично аз не се притеснявам, стига проектът да се реализира така, както се представя. Притеснявам се обаче да не се побългарят нещата и да се получи нещо друго. Хората са раздвоени. Някои смятат, че това ще доведе до подобряване на пътната инфраструктура в селото. Други са против. Има и един много голям проблем. Откъде и как ще се водоснабдява този затвор. Там ще има хора, които ще са около една четвърт от населението на Самораново. По какъв начин ще им се достави вода. Водата и сега не стига. Всеки ден има аварии”, посочи Цветков.

В селото се коментира, че това може да попречи на развитието на туризма, към което Самораново се стреми като населено място, намиращо се в подножието на планината.

„Опасенията ми са, че името на селото ще се свързва със затвор. Говорим за развитие на туризма в Самораново. Един турист, който е решил да посети Самораново, в „Гугъл” ще прочете, че там има затвор. Това също е обезпокояващо”, допълни Райко Цветков.

„Ние нямаме информация по тая тема. Нещата се подготвят от 2-3, а може би и 4 години, но ние научаваме от репортажи по телевизията. Пълно информационно затъмнение има по въпроса. Няма никаква гласност и мисля, че това е умишлено. Държат хората в неведение, за да няма недоволство. А и хората се страхуват. Чрез кмета Райко Цветков сме питали в община Дупница. От там отговарят, че нямат информация. На мен хората ми задават въпроси като съветник няма ли да направя нещо. Подкрепям намерението да се напише писмо до Министерството на правосъдието, да се пита и официално. Притеснявам се и в чисто човешки план. Затворническото общежитие, чиято база ще се използва, е само на около 1 километър от училището ни. По цял свят такива институции се строят далеч от населени райони. Ние сме един екип безпартийни, които влязохме в политиката, за да направим нещо добро за Самораново. Борим се за възраждане на селото, опитваме се да запазим училището, читалището, облагородяваме и в един момент на национално ниво ти казват за много сериозно начинание”, обясни Костадин Севдин – представител на опозиционната Коалиция „Заедно за промяна” в Общинския съвет в Дупница.

Напоследък в медиите отново се заговори за намеренията в бившите казарми край Самораново, където от няколко години се помещава общежитие на затвора в Бобов дол, да се изгради нов затвор. Теренът на бившето военно поделение е 115 декара с множество сгради, част от които ще бъдат съборени. В имота ще бъдат построени три центъра – затвор за 400 лишени от свобода, обучителен център за надзиратели и специалисти, ангажирани в системата, психолози, администратори и други, и трети център за затворници пред изтърпяване на наказанието и влизане отново в цивилния живот.

Според информацията, която се оповестява, това ще е затвор без решетки. Ще бъде монтирана електронна система за охрана и контрол. Според коментарите строителството ще продължи около пет години. В момента в затворническото общежитие на бобовдолския затвор в Самораново изтърпяват присъда около 100 лишени от свобода с по-лек режим.

Първоначалният проект е бил новият затвор да е в общежитието в Казичене, по-близо до София, но теренът там се оказал неподходящ.

След появилите се публикации по темата тръгнаха и негативни коментари на хора, които са категорично против идеята, основно в социалните мрежи.

Юлияна КОЧАКОВА

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular