Saturday, May 4, 2024
HomeРегионДупницаПолитически лупинг! Д-р Стойчо Кацаров от Дупница стана министър на здравеопазването в...

Политически лупинг! Д-р Стойчо Кацаров от Дупница стана министър на здравеопазването в служебния кабинет

От зам.-министър при Костов до министър в правителството на Румен Радев

Д-р Стойчо Кацаров е новият министър на здравеопазването, след като със свой указ президентът Румен Радев назначи служебно правителство на Република България. Д-р Стойчо Кацаров е роден през 1964 година в гр. Дупница. Завършва медицина през 1990 година. Има специалност по вътрешни болести и специализация по здравен мениджмънт. През 2004 година завършва магистратура по право. Работи последователно като участъков лекар, ординатор във вътрешно отделение. Политическата му кариера тръгва стремглаво нагоре след дупнишките барикади, по време на които взема дейно участие. След падането на правителството на Жан Виденов Ст. Кацаров бе избиран е за народен представител в 38-ото и 39-ото Народно събрание. В периода 1999-2001 година е бил назначаван последователно за областен управител на Софийска област и заместник-министър на здравеопазването. Д-р Стойчо Кацаров участва активно в политическите и икономически процеси в Дупница и областта по време на управлението на Иван Костов. Той бе сред критиците на д-р Пламен Соколов, избран като независим кандидат за кмет на Дупница през 1997 година.

Името на Стойчо Кацаров и до днес се свързва в Дупница с приватизацията на хотел „Рила”, който след превръщането му в работническо-мениджърско дружество премина в частни ръце, създаването медицински център „Асклепий”, първата приватизация на фармацевтичния завод ХФК и други емблематични сделки при управлението на Иван Костов. По негово време бяха извършени десетки политически назначения във възлови държавни структури и предприятия на територията на област Кюстендил. Този модел на управление по-късно беляза СДС и го превърна в нарицателно за „клиентелистка” партия. Ст. Кацаров е участвал е в управителните органи на няколко лечебни заведения, бил е консултант на националния омбудсман и хоноруван преподавател по здравен мениджмънт. Основател на Центъра за защита на правата в здравеопазването и негов председател. В разгара на пандемията от Ковид-19 д-р Стойчо Кацаров се превърна в един от най-яростните критици на управлението на кризата в страната, състоянието в сектор здравеопазване, дейността на Здравната каса и лечебните заведения, както и ролята на общопрактикуващите лекари.

След обявяване на името му в качеството на нов здравен министър ФБ пространството буквално е залято от коментари, сред които, че Стойчо Кацаров заедно с новия министър на външните работи Светлан Стоев са предложения лично на лидера на БСП Корнелия Нинова. „Най-голямата вина за това, което се случва, носят псевдодесните от ДБ, които героично бранеха интересите на Радев, а в неистовата си омраза към Борисов дадоха своята помощ разгромената БСП отново да се върне на власт. При това подло, през задния вход”, „Комедията свърши – започна фарсът. Абсолютен Параграф 22” , „Гаварит МАСКВА!”, са само малка част от коментарите във фейсбук по адрес на новото служебно правителство и участието на д-р Ст. Кацаров в него.

Президентът обяви служебното правителство! Стефан Янев е премиер

RELATED ARTICLES

Most Popular