Sunday, May 5, 2024
HomeОбществоВ Сандански ще слагат ново LED осветление

В Сандански ще слагат ново LED осветление

Проектът е на обща стойност 553 616 лв.

 Министерството на енергетиката одобри внесеното от кмета на община Сандански Атанас Стоянов предложение за рехабилитация и модернизация на уличното осветление в град Сандански. Проектът е по Норвежката програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“ и е на обща стойност 553 616 лв.Системата за улично осветление в град Сандански е амортизирана, често аварира и не е надеждна. Тя ще бъде подменена с ново, енергийно ефективно LED осветление.

С реализацията на проекта ще бъдат поставени  1800 броя нови, високоефективни LED осветителни тела .Новата система за външно осветление ще бъде ръководена чрез автоматично управление, позволяващо контрол на електроенергийните разходи и промяна интезитета на осветление при мъгли, обилни валежи, бури или пътно транспортни произшествия.

Предвижда се и изграждането на две фотоволтаични централи, които през деня ще произвеждат електрическа енергия, съхраняваща се в специална батерия. През нощта тази енергия ще бъде използвана за захранване на уличното осветление. По този начин около 10% от енергията, необходима за уличното осветление на града ни, ще бъде произведена безплатно от слънчевата светлина.Новата модернизирана система за улично LED осветление ще се намалят значително годишните разходи за електроенергия.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular