Saturday, May 11, 2024
HomeРегионВ Симитли изграждат детски кът за децата на служителите в Общинската администрация

В Симитли изграждат детски кът за децата на служителите в Общинската администрация

Кметът на Община Симитли Апостол Апостолов подписа нов проект, свързан с изграждане на детски кът за деца. Проектът ,,Създаване на детски кът на работното място ,,Радост“ е по Оперативна програма Развитие на човешките ресурси 2014-2020.

Новият договор се подписа между страните по него: УО на ОПРЧР – Министерство на труда и социалната политика и Община Симитли – като бенефициент. Той e на стойност 102 461.86 лева безвъзмездна финансова помощ и 0 лева собствен принос. Срокът за изпълнение на проекта е 18 месеца, считано от датата на сключване на договора.

Проектът е насочен към осигуряване на социални придобивки за служителите на община Симитли – детски кът за целодневна и почасова грижа за деца, с цел по-доброто съвместяване на професионалния с личния им живот. Изпълнението на планираните дейности ще подпомогне родителите в грижите за децата им и ще допринесе за тяхната по-добра професионална реализация. От друга страна, ще имат принос за повишаване производителността на труда в общинската администрация, като се намали броя на отсъствията от работа и се повиши мотивацията на заетите родители, вкл. и непрекъснатостта на работните процеси.

В рамките на проектното предложение ще бъдат осигурени социални придобивки за служителите на община Симитли чрез адаптиране и оборудване на помещение, частна общинска собственост, за полагане на почасови грижи за деца. За целта е планиран текущ ремонт на помещението, осигуряване на санитарен възел, климатизация, обзавеждане на две зони за деца от 3 до 7 г. и от 8 до 12 г., отговарящи на изискванията за безопасност и достъпност.

За извършване на целодневно и почасово полагане на грижи за деца от 3 до 12 годишна възраст ще бъде сформиран екип от 4 обучени служители, назначени на длъжност „Детегледачка“. Подбраните, по предварително установени критерии, безработни лица ще преминат обучение в рамките на 150 часа, относно придобиване на познания за развитието на детето, неговия дневен режим и специални нужди, организиране на занимания и др. Детски кът „Радост“ ще предоставя почасово и целодневно полагане на грижи на 20 деца от 3 до 12 годишна възраст, чиито родители са служители на община Симитли. Така ще бъдат осигурени възможности за по-доброто съвместяване на професионалния с личния живот на работниците и служителите, включително за тези, които изпитват затруднения с осигуряване на грижи за техните деца при настъпване на форсмажорни обстоятелства.

Специфичните цели на проекта са: адаптиране и оборудване на помещение, общинска собственост, за организиране на Детски кът „Радост“ за полагане на почасови грижи за деца; осигуряване на заетост на безработни лица от община Симитли за 12 месеца на длъжност „Детегледачка“; осигуряване на квалифицирано целодневно и почасово полагане на грижи за децата от 3 до 12 годишна възраст на работниците и служителите на община Симитли.

Целевата група на проекта са предприятия, получили подкрепа, предприятия, въвели нови системи, практики и инструменти за развитие на човешките ресурси и организация на труда, безработни лица, безработни участници, които при напускане на операцията имат работа, заети родители и заети лица /родители/ с осигурено съвместяване на семейния и професионалния живот.
RELATED ARTICLES

Most Popular