Sunday, May 12, 2024
HomeНовиниСвятВ Южна Сърбия са заличили адресите на близо 8000 албанци

В Южна Сърбия са заличили адресите на близо 8000 албанци

Властите в Южна Сърбия са заличили адресните регистрации на близо осем хиляди албанци, които живеят там. Това съобщава Косовското радио и телевизия. Недопускането до техните имоти е една от формите за натиск върху албанците да напуснат Сърбия, коментира медията.

Неджат Ибрахими, сръбски гражданин от албански произход, заявява, че след като документите му, издадени от Белград, са изтекли и не са били подновени в продължение на няколко седмици, адресът му е бил заличен от регистрите.

Албанският депутат в сръбския парламент Шаип Камбери смята, че тези действия на сръбските институции спрямо албанците в Прешевската долина са “държавна тенденция за намаляване на албанското население” в Южна Сърбия. Камбери допълва, че съществува страх от политическото укрепване на етническите албанци в тази част на Сърбия.

Кметът на Буяновац Нагип Арифи в Прешевската долина казва, че няма официална статистика за заличаването на адресите на албанците, но по неофициални данни само в общината има близо две хиляди такива случая.

По-рано сръбски официални лица казаха, че няма организирано заличаване на адреси на албанци, а само че се прилага законът за местожителството./БНТ

RELATED ARTICLES

Most Popular