Sunday, May 5, 2024
HomeНовиниБългарияГавра с националния химн: Пуснаха чалга версия на "Мила Родино"

Гавра с националния химн: Пуснаха чалга версия на “Мила Родино”

Десетки потребители в социалните мрежи са разгневени, след като в интернет беше разпространена попфолк версия на химна на България “Мила Родино”.
Видеото е качено преди 12 часа в YouTube със заглавието “Gorda Stara Planina Cover”, а изпълнителят на българския химн с ориенталски аранжимент се казва Бирджан Хайрединов.

“Здравейте, приятели. С тази песен поздравявам България. Песента да дойде за цяла България”, обръща се към зрителите певецът в началото на видеото.
В клипа се виждат кадри от значими архитектурни и културни обекти в столицата София и други големи български градове, както и природни забележителности.
Самият Бирджан Хайрединов гордо се поклаща в чалга ритмите на фона на река, пеейки текста на националния химн.
“Нямам думи”, “Къде е прокуратурата”, “Поредна гавра” са само част от гневните коментари, които се множат под споделеното видео във Facebook.
В YouTube изпълнителят беше посочил, че текстът е на Цветан Радославов, а оригиналната музика – “Генади Певеца – Живей си Живота, Саксофон – Томас Пумата”.
След коментарите на потребителите в мрежата обаче Бирджан Хайрединов сам свали клипа от видеоплатформата.

Междувременно от ВМРО съобщиха, че са изпратили сигнал до изпълняващия функциите главен прокурор Борис Сарафов заради ориенталския кавър на химна.
“Това е гавра с национален символ, какъвто е българският химн. Затова от ВМРО искат спешна проверка, “изпълнителят” да бъде разкрит и персонализиран и спрямо него бъде приложен чл. 108, ал. 2 от Наказателния кодекс: “Който по какъвто и да е начин опетни герба, знамето или химна на Република България, или знамето или химна на Европейския съюз, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба до три хиляди лева”, пишат от движението.
В сигнала, подписан от съпредседателя на ВМРО Александър Сиди, категорично се настоява за грубото поругаване на българския химн да бъде приложено най-тежкото предвидено в закона наказание.
“Мила Родино” е химн на страната ни от 1964 г., чиято основа е произведението на Цветан Радославов “Горда Стара планина”, и е част от трите национални символа, освен знамето и герба.

За опетняване на национален символ законът предвижда затвор до две години или глоба до 3000 лв.

В средата на август подобен казус имаше и с чалга версия на песента на Емил Димитров “Моя страна, моя България”.
Посланието на Кристофър от Кнежа, който е и автор на новия текст на песента на Димитров, бил насочен към политическата класа у нас.
“Аз съм ром, циганин. Това е моят начин на изпяване. Не мога да я изпея по друг начин. С молба, по-скоро към нашите управляващи. Това е мирен протест от моя страна. Да се променят нещата в България. За да може всички да сме заедно. Аз говоря от името на 3,5 млн. българи, които са в чужбина. Не само България, а роми, които са в Германия. Те искат да чуят тази песен. Аз съм творец. Независимо, как съм я изпял. По-важно е песента да бъде чута”, заяви тогава Кристофър Галовски.
“Аз казвам “Моя страна Германия”, а “Моя любов, моя България. Какво означава това? Изкарвам пари в Германия, а ги харча в България”, допълни изпълнителят./Dir

RELATED ARTICLES

Most Popular