Sunday, May 5, 2024
HomeНовиниСвятГен. Мили: САЩ подкрепят Швеция и Финландия за НАТО

Ген. Мили: САЩ подкрепят Швеция и Финландия за НАТО

 

Висшият американски генерал Марк Мили заяви, че САЩ са решени да подкрепят Швеция и Финландия в стремежа им за членство в НАТО. Неговото изявление бе направено на фона на USS Kearsarge, който е най-големият американски военен кораб, акостирал някога в Стокхолм.
„За нас, Съединените щати, и за другите страни от НАТО е важно да покажем солидарност с Финландия и Швеция в това учение“, заяви Мили преди ежегодните военноморски маневри на НАТО в Балтийско море. Военноморските учения „Baltops 22“ ще се състоят от 5 до 17 юни и в тях ще участват 14 държави от НАТО, както и Швеция и Финландия. САЩ обмислят да засилят участието си и в други военни учения през следващите месеци, каза Мили.
Въпреки че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг многократно е заявявал, че двете държави ще бъдат посрещнати „с отворени обятия“, техните кандидатури за членство са блокирани от Турция, която ги обвинява, че предоставят убежище на членове на Кюрдската работническа партия (ПКК), която Анкара и западните ѝ съюзници класифицират като терористична група.

RELATED ARTICLES

Most Popular