Friday, May 3, 2024
HomeРегионСамоков Георги Тасев от Говедарци отглежда 900-килограмов американски жребец, сподели: Конете лекуват, умеят...

 Георги Тасев от Говедарци отглежда 900-килограмов американски жребец, сподели: Конете лекуват, умеят да разчитат израженията по лицата ни

Фермерът Георги Тасев от самоковското село Говедарци отглежда американски жребец гигант във фермата си. Внушителният кон тежи поразяващите 900 кг. Тасев има ферма за крави и елитни коне.

Породите са редки, защото у нас се отглеждат на много малко места. Конете тежковози достигат до тегло 1 тон и се използват за работа в горите. Сега Тасев гледа стотици крави и един елитен кон тежковоз, носи името Езел. Хората от Говедарци и Самоков твърдят, че е професор по тези породи. Висше образование не завършил, защото не можел да си представи как ще остави животните, докато тича по лекции и изпити. “Гледам американски жребец. На две години и шест месеца е и тежи около 900 килограма.

Дните му минават по ливадите на Рила, край конете, а и във фермата. Живтните са като хората, само дето не могат да говорят. Като ги заболи нещо, стават нервни, потят се и ме викат с един особен глас. За да се чувства конят добре, на ден изминава по 10-ина километра. Храната му трябва да бъде изключително чиста. Ако има прах по сеното, сигурно е, че ще се търсят ветеринари”, твърди Тасев. Дневната дажба на един кон е 20 килограма фураж и една бала сено – хубаво, ливадно. Всеки ден му се реши опашката и гривата, внимателно се почиства и козината му.

Десет момчета от околни села гледат стоката на Тасев. Освен коне в частната ферма има стотици крави и овце. “Трудно осигуряваме храна за стоката. Фуражите са много скъпи”, признават стопаните. За отглеждането на животните пръв помощник на Тасев е Васил Бажданов. „Конете са толкова умни, че разчитат израженията на лицата ни“, споделя Тасев. Когато наблюдават гневни изражения, конете си служат с лявото око – поведение, което обикновено се свързва с възприятието на негативни сигнали. Освен това сърдечният им ритъм се ускорява и при тях се наблюдава поява на повече стресови признаци.

„Дал ли е веднъж сърцето си, конят остава верен и нежен за цял живот”, разказва Тасев. Контактът с коня дори действа лечебно. Деца и възрастни се лекуват само като галят животните и се грижат за тях, категорични са коневъди. Конят е изключително интелигентно, чувствително и чисто животно и неслучайно е спътник на човека от най-древни времена“, споделя Тасев.

RELATED ARTICLES

Most Popular