Sunday, May 12, 2024
HomeРегионДупницаГЕРБ-СДС е първа политическа сила в област Кюстендил

ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в област Кюстендил

  • Партия „Възраждане” попиля партията на Мая Манолова „Изправи се БГ! Ние идваме” и „Демократична България –Обединение”

  • Луна Йорданова с по-голяма подкрепа в областта от кандидатите на „Атака”, „Воля” и ВМРО

ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в област Кюстендил с 31,79% при обработени близо 100% от протоколите. За коалицията са гласували общо 12 733-ма от избирателите. Резултатът в областта нарежда коалицията сред най-добрите за страната, редом до тези в област Перник. Най-много от преференциалния вот е събрала адвокатката от Кюстендил Михаела Крумова. По данни на протоколи от застъпниците Крумова е получила близо 1500 преференции. След нея е шампионът по борба от Дупница Даниел Александров. Той е получил приблизително 650 преференции.
Втора политическа сила в областта е „Продължаваме промяната”, които са получили подкрепа от 24,69% от вота на избирателите. За тях са гласували 9891 души в региона.
Трета политическа сила в област Кюстендил е „БСП за България” с 13,41%, или 5371 гласа.
След тях се нарежда партията на Слави Трифонов – „Има такъв народ”. Суверенът в Кюстендилско е отредил за тях 10,41%, като броят на получените гласове е 4171.
Като истинска изненада е резултатът на партия „Възраждане” в областта, които получават 4.45% от гласувалите при 98,78% от обработените протоколи. Подкрепа за националистическата партия са дали 1783-ма души.
Като резултат те изпреварват партията на кюстендилската „протестърка” и бивш омбудсман на България Мая Манолова. „Изправи се БГ! Ние идваме” са получили подкрепа от 3,70% от избирателите. За листата им в област Кюстендил са гласували 1481 от упражнилите правото си на вот.
Тежка загуба в резултата са претърпели привържениците на „Демократична България–Обединение” („Да, България”, ДСБ, Зелено движение) в област Кюстендил. Те взимат едва 3.23% при 100% обработени протоколи от секционните избирателни комисии. Политическата формация се нарежда на 7-о място в областта по резултат, след като за нея са гласували 1294-ма души.
След тях се нарежда „ВМРО-Българско национално движение” с 1.66% и Движение за права и свободи с 1.47%. Всички останали политически формации са получили под 1% на изборите за 47-о Народно събрание в областта.

Румен Радев и Илияна Йотова печелят първото място в изборите за президент и вицепрезидент в областта. Те са получили 53,03% от вота на избирателите. За тях са гласували 21 866 души.
На второ място са кандидатпрезидентската двойка Анастас Герджиков и Невяна Митева. Те са получили подкрепата на 30,88% от гласувалите в област Кюстендил, или 12 724 гласа.
Не загуба, а истински погром са претърпели в областта кандидатпрезидентската двойка Лозан Йорданов Панов и Мария Хиндова Касимова-Моасе. Подкрепените от „Демократична България-Обединение” кандидати за „Дондуков” 2 са получили подкрепа от едва 1,98% от избирателите в областта, или само 815 души. Интересен факт е, че както при парламентарния вот те са получили по-ниска подкрепа от кандидатите на „Възраждане” Костадин Тодоров Костадинов и Елена Цонева Гунчева. Двамата са успели да вземат 3,83% от вота на избирателите. Гласове за тях са пуснали 1459 души.

Луна Йорданова Йорданова и Иглена Димитрова Илиева са спечелили цели 375 гласа в област Кюстендил, което е повече от издигнатите кандидати на политическите формации – „Атака”, „Воля” и ВМРО. Те са получили съответно 289, 190 и 314.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular