Friday, May 3, 2024
HomeНовиниСвятГерманското правителство ще национализира енергийни фирми

Германското правителство ще национализира енергийни фирми

Мярката е част от подготовката на Германия за проблеми, свързани с доставките на енергийни източници

Управляващата коалиция в Германия подкрепи правна възможност за национализация на компании от енергийния сектор, пише Ройтерс. Това ще е една от последните мерки, които правителството ще разполага в арсенала си за защита на енергийната сигурност на страната в случай на извънредна ситуация.
Това означава, че управлението на компаниите ще бъде поемано от назначени от държавата администрации. Подобен ход Берлин вече предприе с активите на “Газпром” в страната.
Предложението трябва да получи и одобрението на Бундестага, като очакванията са то да бъде разгледано през май.
В края на март Германия активира своя кризисен план за управление на енергийните доставки, притеснени от искането на Русия за заплащане в рубли за изкопаемите горива. По-рано стана ясно, че търг на “Роснефт” за доставка на петрол в Европа е пропаднал заради искането за плащане в рубли.
Делът на руския газ в общия внос на Германия е около 50%. Германският план за действие в условията на криза дава приоритет за доставките към домакинствата и ключовата инфраструктура, като например болници и социални домове, в случай на пълно прекъсване на доставките.
Германският министър на икономиката Роберт Хабек коментира решението за възможната национализация на енергийните компании с високия риск в системата. “Трябва да бъдем подготвени, че ситуацията ще се влошава”, допълни той./investor.bg

 

RELATED ARTICLES

Most Popular