Sunday, May 5, 2024
HomeРегионБлагоевградГняв в Благоевград след убийство на сърни в зоопарка

Гняв в Благоевград след убийство на сърни в зоопарка

Община Благоевград извършва проверка по сигнал за умъртвени животни в зоопарка, по първоначални данни причината е отравяне, съобщиха от общинския пресцентър.

Припомняме, че 9 сърни бяха отровени в зоопарка в областния център. 5 от тях са починали, а останалите четири са в много  тежко състояние и са интубирани от ветеринарите. Според природозащитници от града починалите животни са седем.

В петък вечерта сърните са започнали да паднат по земята. Ето какво разказва доброволката Александрина Т.И., която публикува и видеоклип от случващото се в социалните мрежи:

„Мили хора… със свито сърце и с цялата болка и ужас, които може да побере една човешка душа ви споделям тези ужасяващи кадри от последните часове живот на едни от най-невинните и чисти същества на тази планета. Аз съм от хората, които много високо ценят живота на беззащитните създания на майката природа и изживявам подобни публикации изключително тежко. Никога не съм била привърженик на видеа от този тип, защото ме карат да се чувствам безсилна и нищожна пред случващото се. Точно като по-рано днес в Зоопарка в Благоевград… Но заснех всичко това и се надявам да има смисъл.

Думите ми не стигат да опиша ужаса… ръцете ми треперят докато пиша и сърцето ми е разбито. Защото те имаха шанс…. Имали са шанс през целия ден да им се помогне. Служителите на Зоопарка са ги видяли и подминали. До 17:20 ч днес когато се натъкнах на този ужас. Два часа – звънях, молих се, крещях, плаках, тичах и пак се молих. Два часа гледах в очите ужаса и смъртта… Хора, те се молеха с очички някой да им помогне. И дойдоха, смилиха се няколко човека. Опитахме. Но нямахме успех и в 21 ч издъхна и последното.

7 сърнички са звездички на небето днес. И няма да ни простят на нас, хората, за това което им причиняваме. Никога!

Те станаха жертва на безотговорността на безмилостните хора, които са част от екипа в Зоопарк Благоевград!

Третото ми и последно посещение там, на което ставам свидетел на ужасното отношение към животните!

Но нека това е краят!

Аз няма да забравя това, което видях! Сърцето ми няма да забрави този ужас. Мозъкът ми няма да изтрие гледката!

Моля ви мили хора, умолявам ви, споделяйте. Нека има гласност! Нека има милост! Нека да справедливост!

Зоопаркът на ужасите не трябва да функционира!

И съжалявам, че виждайки това ще преживеете ужаса… но нека има смисъл“.

Община Благоевград се самосезира и обяви, че инцидентът се разследва.

„След подаване на сигнал, на мястото са се отзовали служители на зоопарка и звено „Инспекторат“ към община Благоевград, след което са били извикани екипи на Областна дирекция на МВР – Благоевград, както и ветеринари от София. Иззети са записи от камерите за видеонаблюдение, които и в момента се преглеждат. Образувано е досъдебно производство“, посочват от общината.

Във връзка с публикации в социалните мрежи, в които се разпространява клип от мястото на инцидента с твърдението, че животните са убити от ваксини, от общинската администрация уточниха, че ваксинация на обитателите не е била извършвана.

Категорично мога да кажа, че на животните не са поставяни ваксини, извършено е обезпаразитяване на всички обитатели в зоопарка преди два дни. Оцелелите сърнички са изведени от ограждението, където живеят, мястото е почистено основно, след което те са върнати отново там, е казал управителят на зоопарка Крум Попниколов, цитиран от общинския пресцентър.

Община Благоевград продължава работа по случая и оказва пълно съдействие на компетентните органи, посочват от пресцентъра. От там призовават жителите и гостите на Благоевград „да не се доверяват на фалшиви информации, които се разпространяват в социалните мрежи“. Пълна информация за случая ще бъде предоставена, след като разследването приключи.

Стотици са коментарите във Facebook след зверството в благоевградския зоопарк, което е пореден случай на насилие над животни в областния център. Ето част от мненията на потребители:

„Тези, които са отровили сърничките да последват по най-бързия начин тяхната съдба! Да убиеш сърна е проклятие!“

„В Благоевград тровят всичко наред – котки, кучета, сега и сърни. Полиция, кмет, прокуратура?… Позор за Благоевград и жителите му!“

„Отново „правосъдието“ ще бъде безсилно! Жалко!“

„Обяснението на общината е нелепо!!! Животните буквално страдат и гладуват в зоопарка!!!“

„В края на месец септември бяхме в този зоопарк. Условията там са ужасни! Само сърничките и маймунките бяха повече в клетките, имаше кокошки и гълъби. Мечката беше сама и изглеждаше тъжна, да не кажа отчаяна. Явно клетките не се почистват редовно мирише ужасно. Иначе е голям и при правилно стопанисване би било много хубаво място за посещение. Съжалявам за милите душици, ама направо се отърваха от този затвор в който живееха. Според мен трябва да се изведат останалите животинки от там и да го затворят този зоопарк. А меца трябва да отиде в парка ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица, за да си изживее живота на спокойствие! А този, който е извършил това зверство – нека Бог го накаже“.

„Ужас! Няма ли закони в тази държава? Пиша държава с малка буква защото това вече не е никаква държава!!! Имаме Родина, нямаме държава! И ще го повтарям още стотици пъти! Сърцето ми плаче!!! Почивайте в мир, звездички!“.

RELATED ARTICLES

Most Popular