Голямо поскъпване на свинското месо, експерти прогнозират до 50% ръст на цената 

До Нова година цената на свинското у нас ще бъде с около 50% по-висока, отколкото е била в началото на 2019 г. Средната му цена ще е 7,50 лева – това заяви по bTV експертът на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев. “Цената вече се е повишила с около 40% от началото на годината досега и то не само у нас, а в цяла Европа, но ситуацията с африканската чума ще допринесе за още едно поскъпване”, каза той.

Според него има и лек отлив от консумацията на свинско у нас напоследък, в рамките на около 5%. До дефицит от свинско според него обаче едва ли ще се стигне, по-скоро проблемът е, че целият отрасъл ще пострада и загубите ще са милиардни. По-рано подобно мнение изрази пред БНР изпълнителният директор на едно от най-големите предприятия за производство и преработване на свинско месо у нас Румен Андреев. По думите му поскъпването се дължи не само на все по-разпространяващата се зараза от африканска чума по свинете и умъртвяването на хиляди животни, а и на световните пазари: „Много е важно да няма паника сред населението, за да не спадне консумацията. Другото, което е много важно да се разбере – неизбежно е поскъпване на цените, което поскъпване е свързано със събития, които се случват в цял свят, а не само в България.

Китай като страна, която е най-голям консуматор на свинско месо, унищожи половината от поголовието си – те започват да внасят много месо от Европа, което ще повлияе върху цените“. Според Андреев, ако не се вземат бързи и адекватни мерки, страната ни ще загуби един цял отрасъл: От началото на заразата досега у нас са евтанизирани над 60 000 свине. До месец бройката им ще надхвърли 100 000. Вноското свинско месо, което се използва предимно за колбаси, вече е поскъпнало с 35%. Освен това Китай, който е най-големият производител и консуматор на свинско, също е заразен с африканска чума. Там пораженията са върху над 50% от прасетата. През миналата година в България са произведени 75 160 тона свинско месо, което представлява 3% ръст на годишна база, посочва месечният бюлетин на Центъра на икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).
Увеличението на производството се дължи основно на повишеното промишлено производство с 4%, докато в стопанствата има намаление с 13,6%. Цените на едро на свинско месо вече започнаха да се покачват, а очакванията са тенденцията да продължи и през следващите месеци, се отбелязва в бюлетина./ actualno.com