Илиян Илиев от Дупница спаси семейство с дете в горящ мерцедес, служителят на моргата Иван Иванов изтегли автобуса с 35 пътници на безопасно разстояние от колата бомба

  • Собственикът на „Кати травел”: Не се чувствам герой, живеят втори живот – можеше да гръмнат в движение
Илияан Илиев, Малинка Илиева и Иван Иванов бяха ключовите фигури в спасителната операция на горящото семейство.

Собственикът на туристическата агенция „Кати Травел” Илиян Илиев от Дупница рискува живота си и извади семейтво с дете от горящ автомобил на пътя. Илиев пътуваше за Ивайловград с група екскурзианти в автобуса си, когато малко след Ихтиман той наду клаксона и обяви в автобуса, че колата пред него – мерцедес  С класа, е в пламъци.

Репортерът на вестник „Вяра” Богомила Михайлова в окото на бурята с Илиян Илиев, собственик на „Кати Травел”

Като в истински екшън филм Илиев  предприе изпреварване и се опита да засече мерцедеса, като включи аварийни светлини и отново наду клаксона. Мерцедесът продължи да се движи с висока скорост и не отстъпи пред нито един сигнал на автобуса. С големи усилия Илиев успя да спре леката кола, която бе като огнено кълбо на пътя. „Човек, вие горите”, извика Илиян Илиев на другия шофьор. Дупничанинът моментално се притече на помощ и помогна на семейството да излезе от мерцедеса. На помощ се притече и съпругата му. Илиян Илиев успя да изведе семейството през пламъците, извади пожарогасители от автобуса и се справи като по учебник с напечената ситуация.

Горящата кола

Семейството излезе невредимо и тъй като пламъците обхванаха колата от всички страни, тя изгоря буквално за минути. Собственикът вдигна ръце да се прости с колата. Опасната ситуация се разигра пред очите на 35 екскурзианти и още стотици минувачи. „Най-ужасяващото беше, че водачът на мерцедеса наби спирачки и спря на метри от нашия автобус. Така създаде реална опасност да ни взриви”, коментираха част от пътниците, излезли да видят какво се случва. Илиев, който беше с пожарогасител в ръце, го предостави на шашнатия водач и извика към служителя на моргата в дупнишката болница: „Иване, давай автобуса напред”. С един скок Иван Иванов изтегли автобуса напред на безопасно разстояние.

„Не смятам, че съм извършил някакво геройство. Просто в колата имаше трима души, които не знаеха, че се нуждаят от помощ и пътуват в пламъци”, обясни Илиян Илиев. Той не знае имената на спасените, нито след това се е виждал с тях.

„Не е нужно да ме познават, важното е, че семейството е живо и здраво. Цял живот съм шофьор и никога не се бе случвало такова нещо. Преди време един пиян македонец се блъсна челно в автобуса ни, Господ пак беше с нас, разминахме се само с материални щети, но кола в пламъци по време на движение не бях виждал и как семейството не усещаше огъня под краката си, за мен е необяснимо. С ужас гледах огнения ад, който можеше да погълне това семейство. Дано колата им е застрахована, защото беше много скъпа. Имаха късмет и живеят втори живот, можеше да гръмне колата им в движение.”

Всички свидетели на инцидента коментираха, че картината беше апокалиптична, пламъците и пушеците стигнаха повече от 30 метра височина.

Автор и снимки:

Богомила Михайлова