Thursday, May 2, 2024
HomeАктуално от днесГолям празник е! Почитаме Св. Мария Магдалена

Голям празник е! Почитаме Св. Мария Магдалена

Днес почитаме паметта на първата вестителка на Възкресението на Исус – Мария Магдалина (Магдалена). На нея се приписва първият възглас “Христос воскресе!”

Името на светицата се извежда от “Магдала” на иврит. Magdala Nunayya или Магдала на рибарите (името на града идва от “migdal” – колона) е град в Галилея, за който се счита, че е домът на Мария Магдалина.

Тя била от онези предани жени, които заедно със Св. Богородица и апостолите придружавали Исус Христос по време на тригодишната му проповед в земите на Палестина. Апостолите помагали в общуването с хората, които слушали проповедта на Спасителя за вечния живот в Божието царство, а жените се грижели за битовите нужди на цялата група около него.

Тихо, скромно и с много преданост тези жени посветили време и труд на спасителната мисия на Богочовека. Те били и при кръста, а след смъртта и погребението му приготвили благовонно миро (оттук наричани мироносици), за да помажат по обичая тялото на Христос, повито и положено в изсечения в скалата гроб. Рано сутринта на третия ден отишли на гроба. Изпреварила всички, първа стигнала там Мария Магдалина и за голяма своя изненада видяла, че големият камък, затварящ гроба, е отместен и гробът е празен. Тя сега още по-бързо изтичала при апостолите и съобщила: “Дигнали Господ от гроба!”.

Йоан и Петър веднага побягнали към гроба и видели, че тялото на Учителя го няма. Те се върнали, а Мария останала при гроба и плачела. И един момент се обърнала назад и видяла самия Исус, но не го познала, а помислила, че е градинарят. Затова казала: “Ако ти си го изнесъл, кажи ми къде си го положил”. Спасителят се обърнал към нея по име: “Марийо!”. Едва тогава тя го познала, а той я изпратил да съобщи на апостолите, че е възкръснал. Така Мария Магдалина станала първата възвестителка на спасителното Христово възкресение и затова е наричана равноапостолна. След Възнесението на Христос Мария Магдалина като апостолите проповядвала словото Божие в различни страни.

На днешния ден празнуват жените с имена Мария, Мариана, Марийка, Мара, Маруда, Манда, Маруша, Магдалена, Магда, Миглена, Лина.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular