Friday, May 3, 2024
HomeНовиниБългарияГоранов: 8 инструмента за 4,5 млрд. лева в помощ на хората и...

Горанов: 8 инструмента за 4,5 млрд. лева в помощ на хората и бизнеса

Изготвили сме презентация с обобщение на финансовите инструменти с публичен ресурс, които сме адаптирали към периода на кризата и които очакваме да ангажират, под 8 различни инструмента, 4,5 млрд. лв. ресурс в полза на малкия и средния бизнес, самонаетите и лицата, които заради кризата са в неплатен отпуск и няма да могат да полагат труд.

Това каза на извънреден брифинг министърът на финансите Владислав Горанов, който представи инвестиционните инструменти, с които държавата ще помага на бизнеса за преодоляване на щетите от пандемията.

Първата марка е свързана със стартирането на програмата през ББР за отпускане на безлихвени кредити за защита на хората, лишени от възможността да полагат Труд поради пандемията. Целта е да се подпомогнат засегнатите от икономическите последствия от пандемията физически лица и самоосигуряващи се.

“Тези лица трябва да имат отработени поне 5 работни дни в месец март, ако това е месецът, в който е пуснат в неплатен отпуск. Дотук заявен интерес има от 12 банки-партньори”.

Българската народна банка е подала писмо за сключване на суапова сделка с ЕЦБ.
Анонсираният срок за подаване на молба за членство във валутния механизъм ЕRM-2 и влизането в тясно сътрудничество с единния банков надзор е края на април. Суаповата сделка обаче може да стане и преди включването на страната ни в тези механизми. Тази сделка означава, че БНБ ще може да предоставя лева и да получи евро по фиксирания курс към единната европейска валута.
Подобна суапова линия наскоро сключи и Хърватия, а Дания поднови своята./БНР
RELATED ARTICLES

Most Popular