Friday, May 3, 2024
HomeРегионГоце ДелчевГордост за ПМГ-Гоце Делчев! Иван Попов се окичи със сребро на Международната...

Гордост за ПМГ-Гоце Делчев! Иван Попов се окичи със сребро на Международната олимпиада по астрофизика

За поредна година ученикът от Природо-математическата гимназия в Гоце Делчев Иван Попов се представи блестящо на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика и отново завоюва сребърен медал.
„Ние сме изключително горди с нашето сребърно момче, което не спира да ни радва с невероятните си успехи!
Иване, продължавай все така целеустремено да следваш мечтите си! Нека успехите ти са равни на броя на звездите в небето!
Поздравления и за г-жа Карамфилка Патинова, която през цялото време бе неотлъчно до него!“, заявиха от ПМГ „Яне Сандански“.

Най-добрите български ученици по астрофизика спечелиха общо 5 медала от престижната надпревара този сезон. На 14-ото издание на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика българските гимназисти завоюваха 1 златен, 3 сребърни и 1 бронзов медал. Успехът им идва в конкуренция с 298 състезатели от 48 държави. Надпреварата тази година бе дистанционна с виртуален домакин Колумбия.
Златния медал завоюва Явор Йорданов (НПМГ). Сребърните отличия са за Иван Попов (ПМГ-Гоце Делчев), Александър Проданов (ПМГ-Казанлък) и Маргулан Исмолдаев (МГ-Варна), а бронзът е за Васил Николов (ПЧМГ, от есента студент в СУ). Техни ръководители са Никола Каравасилев и Захари Дончев.
Отборът благодари на ЧСУ Izzi Science for Kids, София, НАОП „Николай Коперник“, Варна, и на ППМГ „Никола Обрешков“, Казанлък, за предоставените зали, откъдето българските състезатели са включиха онлайн в международната олимпиада.
Международна олимпиада по астрономия и астрофизика се провежда за първи път през 2007 г. България се включва през 2011-а, когато олимпиадата е в Полша.
Като структура тя е подобна на Международната олимпиада по астрономия, но е много по-тежка като ниво и трудоемкост. Олимпиадата има три индивидуални етапа – теоретичен, анализ на данни и наблюдателен, и един отборен тур.

Светлана ВИДИНСКА

RELATED ARTICLES

Most Popular