Thursday, May 2, 2024
HomeРегионБобов дол„Грийнпийс“ и „За Земята“ призоваха директора на ТЕЦ „Бобов дол“ да се...

„Грийнпийс“ и „За Земята“ призоваха директора на ТЕЦ „Бобов дол“ да се откаже от делото за изгаряне на отпадъци

С писма до ТЕЦ „Бобов дол” и Изпълнителната агенция по околна среда двете природозащитни организации Грийнпийс“ – България и „За Земята” поискаха от ръководството на електроцентралата да се откаже от изгарянето на отпадъци и да се съгласи да бъде оттеглено разрешителното им за тази дейност. С тази стъпка от ТЕЦ „Бобов дол“ не само ще покажат, че са загрижени за чистия въздух и здравето на хората, но и ще облекчат натоварването на съдебната система, пишат от „Грийнпийс”.
В момента „Грийнпийс“ – България, „За Земята“, близо 100 жители  на общините Бобов дол и Дупница, както и община Бобов дол обжалват разрешителното за изгаряне на отпадъци в съда. Следващото заседание е насрочено за средата на месец юли, но двете организации предлагат изпълнителният директор да изрази съгласие за оттегляне на оспорвания акт и по този начин да бъде стартирано прекратяване на делото преди неговото предстоящо изслушване. Тъй като Изпълнителната агенция по околна среда е компетентният орган, който издава разрешителните на централи като ТЕЦ „Бобов дол“, ИАОС следва да бъде уведомена, че тецът възнамерява да преустанови изгарянето на отпадъци и се съгласява да бъде оттеглено разрешителното за това, издадено през миналата година.
От „Грийнпийс” припомнят, че след обществено възмущение и поредица от проверки в края на април директорът на ТЕЦ „Бобов дол“ вече изрази с писмо до главния прокурор Иван Гешев желание да спре използването на отпадъци за гориво.

По данни на „Грийнпийс” ТЕЦ „Бобов дол“ започва да гори отпадъци „за експериментални цели“ още от края на 2018 година, макар че няма разрешително за това. Към момента все още не е ясно какви отпадъци и в какви количества са били изгорени тогава, защото Министерството на околна среда и водите не желае да предостави данните с аргумент за защита на националната сигурност. „Грийнпийс“ – България и „За Земята“ сигнализираха дори и Европейската комисия за тази опасна практика на изгаряне на отпадъци без разрешително, скрита зад описанието „експеримент“. Междувременно от април 2019 година централата получи и официално разрешително за използването на отпадъци като гориво, което е предмет и на съдебния спор.
ТЕЦ „Бобов дол” е една от въглищните централи, които трябваше да затворят още през 2014 г., тъй като производството им на енергия вече е твърде скъпо, а съоръжението е морално остаряло. Съдим за това по честите случаи на аварии, които са причина за спирането и на почистващите вредни емисии системи. Това допринася допълнително за замърсяването в района, тъй като редовно високият комин на централата пуши, а той няма съоръжения за пречистване на газовете.
Съществуването на подобно съоръжение се обезсмисля още повече, имайки предвид предложенията за финансиране на Европейската комисия за възстановяване от сегашната икономическа криза и за подпомагане на енергийната трансформация. Те имат потенциала да променят изцяло бъдещето на места като Бобов дол и Перник, които дълги години са били зависими от въглищата. С иновативни проекти, разработени от и за хората и общините, бъдещето може да се окаже много по-светло, отколкото материално осигуреното, но замърсяващото и рисково за здравето минало./greenpeace.org

RELATED ARTICLES

Most Popular