Saturday, May 4, 2024
HomeРегионБлагоевградГрубо! Унищожиха яйца на лебеди в парк „Бачиново”

Грубо! Унищожиха яйца на лебеди в парк „Бачиново”

За изключително грубо унищожаване на биоразнообразието в благоевградския парк „Бачиново”, алармират в местните социални мрежи. От публикация в групата ЗаБлагоевград става ясно, че са унищожени яйцата на лебедите в парк „Бачиново”. Това е станало при почистване на езерото от страна на ОП „Озеленяване”, твърдят свидетели на случая, които са подали сигнал на зеления телефон на РИОСВ .Те очакват реакция по на институциите. „ Какво може да причиниш, когато си на общинска служба, но не знаеш съвсем какви ги вършиш? В този случай – загуба на още неизлюпените лебедчета. За поредна година лебедите на Бачиново няма да се радват на потомство. Този път няма да е заради законите на природата и някой гладен хищник.

Преди два дни езерото беше почистено от служители на бившето общинско дружество Биострой, по новому “Чистота” и “Озеленяване”. За щастие пострадали хора заради дрифтовете на една от цистерните по дъното на празното езеро няма. Яйцата на лебедите обаче измръзнаха.Грациозните птици се размножават само веднъж в годината, между април и юли. Женският лебед снася до 8 яйца, които се мътят в продължение на 36 дни и повече”, пишат авторите на публикацията. Те задават и няколко въпроса към управата на Благоевград.

Как е подготвено езерото преди почистването? Как и къде са преместени птиците и яйцата им, докато машините са работили вътре? Направена ли е предварителна консултация с експерт от РИОСВ? Кой е решил, че най-удачното време за почистване на езерото е именно сега и кой ще поеме отговорност за случилото се? Десетки благоевградчани са възмутени от случилото се, като свидетели на дейностите в парк „Бачиново” посочват, че при почистване на дъното на езерото, работници са се забавлявали карайки с бясна скорост почистващите машини.

Часове след като информацията за унищожените лебедови яйца буквално взриви социалните мрежи с гневни коментари срещу общинското ръководство, от кметството съобщиха, че 40 зеленоглави патици ще са новите обитатели на благоевградския парк “Бачиново“. Пернатите ще бъдат пуснати в изкуственото езеро в петък между 13.30 и 14.00 часа. Новината не бе приета с разбиране от благоевградчани, които определят действията като безобразие към живота на пернатите видове. „Да избиваш едни жптици, които от години обитават езерото, за да пуснеш друг вид в него е меко казано безумие”. „На този кмет му пречат всички кучета, пернати, лебеди и нормални хора”, коментират в пиринския град.

RELATED ARTICLES

Most Popular