Friday, May 3, 2024
HomeНовиниГърция разработи план за евакуация на гражданите си от Украйна

Гърция разработи план за евакуация на гражданите си от Украйна

Гърция разработи план за евакуиране на гръцките граждани и етнически гърци от Украйна. Вземат се мерки за запазване на енергийния баланс при ескалация на напрежението между Русия и Украйна.

Двама етнически гърци са ранени, а един е загинал при инцидент с украински войници в Източна Украйна, съобщи информация на гръцкото външно министерство.

Външният министър Никос Дендиас разговаря с властите в Киев за необходимостта от защита на гръцката общност. Това са 120 хиляди души, които живеят в близост до град Мариупол.

Гърция призова своите граждани да напуснат Украйна. Дава възможност за евакуация и на етническите гърци.

По спешност се проведе извънредно заседание при премиера за създаване на план за реакция при енергийна криза в случай на военна интервенция в Украйна.

Според министерството на енергетиката Атина е осигурила втечнен газ от Алжир и Египет, както и азерски газ от Турция. Въпреки това според коментари на експерти ще се наруши енергийния баланс в страната, защото Гърция покрива 40% от нуждите си с руски газ.

Министърът на финансите Стайкурас съобщи, че правителството ще продължи да дава помощи срещу скъпия ток. Обмисля също отпускане на извънредни помощи за Великден.

От опозицията предупреждават за очаквани фалити на общини от високите цени на тока.

Снимка: БНР

RELATED ARTICLES

Most Popular