Friday, May 3, 2024
HomeНовиниСвятГ-7 обсъжда три дни как да контрира Русия и Китай

Г-7 обсъжда три дни как да контрира Русия и Китай

Четири държави от групата забраняват покупката на руско злато

Лидерите на групата на седемте най-развити индустриални държави Г-7 заседава три дни в замъка Елмау близо до Гармиш – Партенкирхен, за да изработи обща политика срещу руската военна агресия и китайското икономическо настъпление в света. В Гурмания пристигна и американският президент Джо Байдън, който ще остане в Европа и за срещата на НАТО на високо равнище в четвъртък.
Вашингтон си е поставил три големи цели за срещата на върха на Г-7 – нарастване на натиска над Москва, отправяне на конкретни предложения за реагиране на скока в цените на енергията и храните и поставяне на основите на инфраструктурно партньорство на Г-7 с развиващите се икономики, предаде Франс прес.
Войната на Русия в Украйна и нейното отражение върху световната икономика ще бъде в центъра на вниманието. Една от първите теми ще бъде забраната за внос на руско злато от Русия. Четири държави от групата вече се отказаха от него – САЩ, Великобритания, Япония и Канада. Остава да бъдат убедени и държавите от ЕС – Франция, Германия и Италия. Друга възлова тема по отношение на Русия е налагането на пределни цени за вноса на руски петрол.

Вторият център на вниманието на Г-7 е Китай, който направи сериозен авторитарен завой встрани от Запада, засилвайки репресиите у дома и съюзявайки се с руския президент Владимир Путин във войната в Украйна. В икономическо отношение Китай вече открито се движи в посока, различна от тази на Г-7. Той хвърля спасителен пояс на засегнатата от санкции Русия, води търговска война с Литва – членка на ЕС, заради спора за Тайван и разкъсва световните вериги за доставки.
Основната амбиция на Г-7 е големите демокрации да работят заедно по проекти, които могат да изместят инициативата на Пекин “Пояс и път” – мащабна схема от пътища, железопътни линии и пристанища, чрез която Китай упражнява политическо и търговско влияние, свързвайки фабриките си със Запада.

RELATED ARTICLES

Most Popular