Monday, May 6, 2024
HomeСпортДамски рали екипаж от Благоевград завоюва балканския рали трофей при мъжете

Дамски рали екипаж от Благоевград завоюва балканския рали трофей при мъжете

Дамски рали екипаж спечели балканския рали трофей при мъжете за 2019 година. Безспорно един от най-успешните и развиващи се дамски рали тандеми, които се борят наравно с мъжете в автомобилния спорт, са дамите от Спортен клуб ”Диамо” (Благоевград) – Диана Стоянова и Иванела Иванова.
Тази седмица те се завърнаха от поредното им участие – Рали „Сърбия“, последен кръг от Балканския рали трофей и Българския рали шампионат, където затвърдиха титлата си в ERT3 с отлична езда през двата дни от надпреварата с техния Honda Civic Type-R.
През годината Диана и Иванела изравниха силите си и се бориха наравно с другите екипажи от Турция, Румъния, Унгария и Сърбия.
Рали „Сърбия 2019” е най-голямото и престижно автомобилно състезание в страната, което за втора поредна година се провежда в околностите на курорта Врънячка баня. Събитието се състоя в периода 27-29 септември, а общата дистанция на ралито бе 591 км, от които 160 състезателни км, събрани в 14 скоростни отсечки. Предварително подали своите заявки бяха 58 екипажа от България, Сърбия, Турция, Унгария и Швеция, а до финала достигнаха само 33.
В генералното класиране дамският рали тандем се нареди на 8-а позиция, а състезанието спечели екипажът на Душан Боркович и Игор Маркович с Skoda Fabia R5 Evo.  
В Българския рали шампионат дамският екипаж спечели първото място в състезанието клас RC3 и второто място в класа за автомобили с един задвижващ мост (2WD). „Това е едно много любимо състезание за екипа ни, там са най-техничните специфични състезателни отсечки, на които сме участвали. Атмосферата на Рали „Сърбия“ винаги е била страхотна, а феновете са винаги около нас и ни подкрепят. Обърнахме изключително внимание на опознавателните обиколки и всеки малък детайл при описването, тъй като в това състезание ние стартирахме с ново окачване, което беше по-различно от това, с което до този момент сме участвали. Доста бързо се адаптирахме и с всеки следващ етап бяхме по-уверени и бързи. За нас беше важно да затвърдим титлата в Балканския рали трофей в клас ERT3, с което да затвърдим мнението, че жените могат да бъдат конкурентни и да се борят наравно с мъжете. Изключително съм благодарна на всеки от екипа, на партньорите, които застанаха до нас през годината, и не на последно място на приятели и близки, които винаги са били до нас. Благодаря Ви!“, развълнувана коментира пилотът Диана Стоянова след успешния финал в Сърбия.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular