Thursday, May 2, 2024
HomeАктуално от днесДаниел Александров: Пътят на омразата ни води към задънена улица

Даниел Александров: Пътят на омразата ни води към задънена улица

Размахването на юмруци не е позволено дори в спортната зала, а ние, спортистите, държим много на честната игра

Хората не трябва да се отказват от правото си на избор, от държавата си и добро бъдеще, категоричен е кандидатът от  коалиция ГЕРБ-СДС в област Кюстендил

 

Господин Александров, това са трети парламентарни избори за една календарна година. Какво е посланието ви към избирателите сега?

Всеки има различен праг на търпимост. Аз ме мога да определям дали на народа му е тежко или не, но фактите говорят сами – безконтролно увеличение на цените на тока, природния газ, водата за битови нужди, парното, хранителните продукти, нулева политика на служебното правителство за повишаване на доходите, за овладяване на пандемията, финансовата криза и инфлацията. Цяла година чакахме Плана за възстановяване и устойчивост, оправдания – много, капацитет – малко. Не искам дори да започвам темата с овладяването на пандемията от COVID-19. Преди няколко дни казах, че няма да говоря повече по този въпрос, защото намирам поведението на отговорните в момента личности за престъпление срещу народа ни.

Пътят на омразата ни води към задънена улица. Аз искам да се обърна към кандидатите от другите политически сили, да ги призова да помислят за обединение, за диалог. Не мисля че шоуто помогна на някого, не мисля, че нечие чуждо гражданство спаси живот или подобри нечия съдба. Размахването на юмруци не е позволено дори в спортната зала, а ние, спортистите, държим много на честната игра, на спазването на правилата. Нека останалите партии използват енергията си за градеж, а не за разруха.

Какви са вашите приоритети след изборите – за Дупница, за областта и за страната?

Аз съм спортист, един от основните ми приоритети е свързан с промяна на законодателството по отношение на спонсорството и даренията в спорта. Чрез данъчни облекчения на база вложени в спортна дейност средства бизнесът ще бъде мотивиран да подпомага в много по-голяма степен федерации, клубове, състезания и инициативи. Дарителството има нужда от сигурност, от правни гаранции и защита от страна на държавата. Това се отнася и за културата. Искам да работя за справедливо разпределение на ресурсите между спортните федерации и клубове според техните постижения, за приоритетно подпомагане на най-перспективните ни състезатели и насърчаване на младите таланти. Моя кауза е уеднаквяване на премиите, които получават параолимпийците, с премиите на останалите спортисти. Спортът трябва да дава пример на обществото и да не допуска дискриминация. През месец април имах честта да се срещна с българския еврокомисар г-жа Мария Габриел. По линия на Европейския съюз има огромен ресурс от средства и програми, които насърчават сътрудничеството между държавите, развитието на младежките програми и спортните дейности. Мой основен приоритет е повишаването на броя на участващите български организации, клубове и федерации в процедурите за кандидатстване и изграждането на връзки с останалите държави членки на ЕС.

Област Кюстендил и нашият град предлагат страхотни възможности за развитие на туризма. На първо време са необходими спешни и адекватни мерки, за да бъде подпомогнат туристическия бранш в тази криза. За съжаление смятам, че предстоящия зимен и следващия летен туристически сезон са подложени на огромен риск заради несправянето на България с коронавируса. Има голяма опасност страната ни да бъде поставена в червен списък за чуждестранните туристи заради високите нива на заболеваемост. Необходими са решителни и смислени действия и смятам, че коалиция ГЕРБ-СДС има експертизата в тази област. След това трябва да работим за разработване на нови туристически обекти и дестинации, за развитие на планинския туризъм, той е много важен за нашия регион, за стимулиране на малкия и среден бизнес, който създава и развива къщи за гости. Това води до възраждане на малките населени места. Това ще върне и българи, които живеят в чужбина, към родовите им къщи и родните им места. Освен това виждам голям потенциал в земеделието. Държавата трябва да подкрепи отглеждането на плодове и зеленчуци, животновъдството. Екологично чистите храни и здравословното хранене са тенденция и са пряко свързани с нашето здраве. Все повече стават хората, които искат да се занимават с това, търсенето се увеличава и има пазарна ниша за малки екологични ферми.

Дупница трябва да продължи да се развива. Аз започнах една инициатива. В продължение на няколко дни разговарях с хора пред предизборната шатра, обсъждахме въпросите, които ги вълнуват, записвахме идеите и желанията. Зародиха се страхотни идеи и бих искал да участвам в тяхната реализация, да помогна за осъществяването им.

Една от темите, по които говорите са младите хора и тяхното развитие в България. Какви за политиките, с които ГЕРБ-СДС ще им осигури добро бъдеще?

Има три основни стълба – образование, реализация и здравеопазване. Хора като мен се интересуват от това дали децата ми ще получат добро образование в България. В програмата на ГЕРБ образователният сектор е стратегически, национален и основен бюджетен приоритет. Развитието на науката, технологиите и иновациите ще ни изведе напред и ще ни постави отново с достойнство на картата на Европа. Средната заплата на учителите ще достигне 2500 лева, а тази на университетските преподаватели – 3000 лева. Бюджетът за образованието ще се увеличи на минимум 5% от БВП.  Вторият въпрос е дали младите хора имат реализация в България или трябва да търсят такава в чужбина. В програмата на ГЕРБ-СДС е заложена програма, която ще осигури 60% от осигурителния доход на завършващите училище и университет за една година. Така работодателите ще бъдат стимулирани да наемат млади хора, а пък те ще започват кариерата си веднага след завършване. Предвиждаме нов Кодекс на труда, който ще регламентира дистанционната работа и гъвкавите форми на труд – това е важна тема за родителите, които имат малки деца. Друга програма предвижда държавата да поеме половината от средната работна заплата, разходите за наем, транспорт и детегледачка на 3000 българи, които се върнат от чужбина и започнат работа в малките населени места. Виждате, че механизмите са много и добре обмислени.

Здравеопазването изисква също подпомагане – повишаване на работните заплати на наетите в сектора, обновяване на материалната база, развитие на програми, които ще осигурят достъп до медицински услуги на малките и труднодостъпните населени места. Ще се изградят многопрофилни детски болници в София, Пловдив, Варна и Бургас. Но без правителство нищо от това не може да се случи.

Защо хората трябва да отидат до избирателните секции?

Хората не трябва да се отказват от правото си на избор, от държавата си и от правото си на добро бъдеще. Те трябва да знаят, че гласът им дава право на изисквания към поведението и приоритетите на народните представители. Аз и моите колеги от коалиция ГЕРБ-СДС се ръководим от националния интерес и смятаме, че хаосът няма да ни доведе до никъде.

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

Comments are closed.

Most Popular