Saturday, May 4, 2024
HomeРегионРазлогДарение от един тон пресни плодове получи Паркът за мечки край Белица

Дарение от един тон пресни плодове получи Паркът за мечки край Белица

Дарение от един тон пресни плодове получи Паркът за мечки в Белица. Те са дар от „Кемпински Хотел Гранд Арена Банско“, откъдето за десета поредна година през есента осигуряват определено количество храна за обитателите на мечия парк. Тази година са подсигурени половин тон ябълки и половин тон грозде. Гроздето е много подходящо за есенните месеци, тъй като е сладко, мечките го харесват, а същевременно от него качват и много килограми преди зимния сън, разказа Величка Тричкова от парка.
В момента мечките консумират най-голямо количество храна. През пролетта една мечка консумира средно около пет килограма храна, през лятото – 10, докато през есенните месеци консумацията достига до 20 кг дневно.
Необходимостта от повече храна е свързана с натрупването на мазнини, за да може да прекарат цяла зима в бърлогите, посочи Величка Тричкова. Към момента нито един от 19-те обитатели на парка не е заспал зимен сън, но гледачите наблюдават, че мечките вече започват да подготвят бърлогите за предстоящата зима.
Макар и мечките да се подготвят за зимата, паркът край Белица все още приема посетители. Обикновено той затваря в края на ноември, когато все повече мечки заспиват зимен сън, но понякога това се налага и по-рано, в зависимост от биологичния часовник на неговите обитатели. В случай, че се наложи по-ранно затваряне на парка, това ще бъде обявено предварително, посочи Величка Тричкова.

RELATED ARTICLES

Most Popular