Sunday, May 5, 2024
HomeРегионДупницаДва месеца след протеста на транспортните фирми: Браншът се движи на аварийни

Два месеца след протеста на транспортните фирми: Браншът се движи на аварийни

Инж. Пламен Иванов от Дупница: Вкараха си тол системата, вдигнаха си цените и си правят каквото си искат, държавата е абдикирала от всичко

 

В АПИ има над 200 служители, които не вършат никаква работа, направени са такива безумици по пътищата, които граничат с лудост, като колчетата в Кресненското дефиле, смята Иванов

 

Очаквах повече от министър Събев, но явно има разлика от това да си добър бизнесмен и добър министър,  положението в сектор транспорт е изключително зле

 

Два месеца след протестите, транспортни и превозвачески фирми са на ръба на оцеляването, а исканията им останаха нечути от държавата. „Промяната за бранша е абсолютно никаква. Както се казва: – кучетата си лаят, керванът си върви”, коментира инж. Пламен Иванов, собственик на една от големите фирми в Дупница, която от години се занимава с хладилен транспорт на стоки за Европа.

„От юни започнаха да се плащат тол такси и за второкласните пътища, без държавата да си направи труда да обяви никъде официално за какво става въпрос. Първо се увеличиха таксите за транспортните фирми и автобусните превозвачи, а сега вече плащаме навсякъде и за второкласните пътища. За съжаление, това не беше оповестено публично чрез медиите, не се проведе разяснителна кампания  и много малки фирми, които караха по второстепенните пътища и не плащаха, сега получиха глоби. Причината е, че те не бяха информирани,  че е необходимо да се закупят маршрутни карти от точка А до точка Б. Хората не бяха запознати с тези  промени и много малки фирми „изгоряха”. Ето това е резултатът по темата за тол таксите. Развитие и промяна след стачните действия не последва, напротив, проблемите си останаха и даже се задълбочиха”, уточни Иванов, чийто камиони бяха сред десетките участници в протестните автопоходи на главен път Е-79,  край Дупница. Освен срещу тол таксите, собственици на превозвачески фирми се обявиха и срещу безпрецедентното покачване на цените на горивата, което доведе до сериозни затруднения в бранша и спиране на дейността на голяма част от фирмите в транспортния сектор.

„Безпрецедентното покачване на цените на горивата, беше другото, което ни изкара на протест. Към днешна дата  правителството гласува отстъпки от 0.25 ст., за да подпомогне населението. Нямам нищо против и е нормално да се подпомогне целият български народ, защото цена от 3.60 лв. за гориво е непоносим товар за всички хора. Реално обаче,  обикновеният човек, който всеки ден ходи на работа гори около 30-40 литра. Неговото подпомагане е приблизително от 10 лева на месец, което е смешно на фона на всички стоки и услуги, които не спират да скачат и поскъпнаха с приблизително 50%.

За транспортните фирми обаче нещата не са така. Правителството трябваше да направи отстъпки и за превозвачите. При нас едно зареждане е около 1, 200 -1, 300 т., за да отиде един камион до Англия. Ако на това количество имахме същата отстъпка, тя щеше да бъде около 400 лв. Тази седмица като заредим 5 камиона по 400 лв., това са 2 000 лв. Така фирмите щяха да спестят и реално да помогнат с нещо бизнеса си, за да можем и ние да продължим напред и да запазим работни места. А те и това не направиха. Плащаме си на 3,50-3, 60 нафтата и няма на кого да се оплачем. Подобна компенсация трябваше да бъде насочена към цялата държава”, смята Пламен Иванов. Той определя отстъпката за гориво като „смешна” и смята, че държавата е абдикирала тотално от всичко, което води до сериозни трудове в сектора.

„Много от транспортните фирми приключват дейност или намаляват обема на дейността си. Не мога да посоча точна  цифра, защото всички са засегнати по един или друг начин. За себе си ще кажа, че от 10 композиции съм оставил да работят само 5. Редуцирам, защото не виждам светлина в тунела.Занимаваме се от години с международен хладилен транспорт с Европа, но такова чудо не е било”, коментира инж. Иванов.

Според него браншът е силно ударен, но държавата е абдикирала от решаването на реални проблеми. Той недоумява как транспортът, който е структуроопределящ отрасъл за икономиката на всяка една страна, може да бъде оставен в подобно положение и да липсват държавни политики.

„Всяка една сфера е свързана с транспорт. Всичко, което присъства на масата е свързано с тази дейност, ние сме А-то на всеки един бранш и всеки един сектор. Оказа се обаче, че точно ние сме най-засегнати и потърпевши, като това е очевадно. Въпреки това,  държавата ни тотално е абдикирала от решаването на каквито и да било проблеми. Два месеца след протестите нищо не се случи… Вкараха си тол системата, така както си бяха решили. Вдигнаха си цените и си правят каквото си искат. Аз съм за плащането на такси, защото това е начинът да имаш добри пътища. Но АПИ са пуснали над 200 служители, които не вършат никаква работа. Системата им постоянно забива. Плащаме по 750 лв. глоби, защото системата им е забила и не функционира. А за състоянието на пътната мрежа въобще няма да коментирам, защото е въпрос на години време нещо да се направи. Последен пример, сега в дефилето са поставили колчета, за да предпазват от неправилно изпреварване. Сложени са от Кресненското ханче в порядъка на няколко километра. Както са поставени, ако аварира една кола или камион и спре на пътя, ще спира цялото движение, защото няма откъде да заобиколят. Ако трябва да мине линейка, тя в продължение на километри няма да може да изпревари, защото ще пречат колчетата. Направени са такива безумици, които граничат с лудост”, коментира още неуредиците на пътя инж.Пламен Иванов. Той вече не вижда  смисъл от това браншът да излезе на нов протест.

„Очаквахме едно, но нещата са съвсем различни. Министърът на транспорта Н.Събев, вече в оставка, е доказано добър менажер за своя си бизнес. Оказва се обаче, че това да си добър бизнесмен и да си добър министър е твърде различно. На национално ниво положението в сектор транспорт е много зле, да не кажа, че по-точното е – изключително зле. Очевадно за всички е, че нещата в цялата държава не вървят и всичко върви в изключително лоша посока и не виждам скоро да се излезе от това положение”, прогнозира Иванов.

Той призовава политиците да спрат с експериментите, защото предстои тежка зима за целия  български народ.

 

 

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 Божееее да ви ужали човек 🙂 🙂 🙂

Comments are closed.

Most Popular