Sunday, May 5, 2024
HomeРегионРилаДва пожара пламнаха над Рилския манастир! Мълния изпепели 4 дка, гори и...

Два пожара пламнаха над Рилския манастир! Мълния изпепели 4 дка, гори и борова гора

Край Илиийна река бди денонощна охрана, служители на 8 поделения от ЮЗДП се борят с огъня на Владичина поляна

Два пожара на труднодостъпни места пламнаха край Рилската света обител. Локализиран е пожарът в планината над манастира. На място е осигурена денонощна охрана от горски служители на Рилската света обител и служители на Районната служба „Пожарна и аварийна безопасност” в Рила.
Предполагаемата причина за огнената стихия е паднала мълния, уточниха от Областната дирекция на МВР в Кюстендил.
Огънят е възникнал на 25 май преди обяд над река Илийна. Засегнати са около 3-4 декара суха растителност.
Пожарът е тлеел върху сухи треви. На място с огъня са се борили служители на Рилската Света обител и на Районната служба „Пожарна и аварийна безопасност“.
От Югозападното държавно предприятие посочиха по-рано през деня, че пожарът е предимно низов, а огънят е пламнал във високата част на планината, в местността “Роговица” край Илиийна река.

Районът е трудно достъпен, допълниха от Югозападното държавно предприятие.
Във фейсбук страницата си от Природен парк “Рилски манастир” пък съобщиха, че на територията на парка на 25 май са възникнали два пожара. “Първият пожар е забелязан рано сутринта в района на Радовичка река. Предполагаемата причина е паднала мълния. В същия район имаше пожар и през месец август 2012 година.
Вторият пожар е забелязан от служител на Рилска Света обител в по-късните часове на деня и обхваща района над местността Владичина ливада. На място са служители на Природен парк “Рилски манастир”, горско стопанство и огнеборци.
Призоваваме посетителите на парка да бъдат внимателни и да спазват мерките за противопожарна безопастност!”, разясниха от парка.
Екипи на ЮЗДП правят организация за тежък преход в боровата гора, с цел ограничаване на огъня над „Владичина поляна“. До мястото се стига след преход, първоначално с високопроходим автомобил, след което пеша. Служители на 8 териториални поделения от ЮЗДП ще се включат в опитите за ограничаване на огъня, който, за сега, е низов.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular