Thursday, May 2, 2024
HomeНовиниБългарияДва самолета "Спартан" излятяха с помощ за Турция

Два самолета “Спартан” излятяха с помощ за Турция

Аварийни екипи от ГД “Пожарна безопасност и защита на населението” и Столичната община излетяха за Турция със специализирана техника, за да помогнат със спасителните дейности след опустошителното земетресение в югоизточната част на страната.

Малко преди 13 часа екипите и техниката излетяха с два самолета “Спартан” от летище “Враждебна”.

Страната ни изпраща още днес 58 служители и 21 единици техника на ГД “Пожарна безопасност и защита на населението”, 15 души и 2 единици техника от звеното за Гражданска защита на Столична община, както и 5 кучета и 2 специализирани машини, осигурени от Българския червен кръст, обяви на брифинг вътрешният министър Иван Демерджиев.

“На този етап това са исканията, откликнали сме на всички. Към най-бързия начин ще бъдат придвижени хората и техниката. След това сме се организирали да им дадем списък с помощ от палатки и други средства за подслон на хората, чийто дзомове са разрушени. На професионално и политическо ниво цялата помощ, която може да дадем, ще бъде предоставена”, каза Демерджиев.

Два екипа от Военномедицинска академия също се включват в помощта, която България ще окаже на Турция след силното земетресение, разтърсило страната по-рано днес.

Екипите са в състав лекар-хирург и анестезиологична медицинска сестра и са част от Модулните военномедицински формирования за осигуряване на медицинска помощ при бедствия, аварии, катастрофи и други.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов заяви, че България има готовност да окаже и хуманитарна помощ на пострадалите от земетресението, като се очаква Турция да каже от какво има нужда.

На всеки един от самолетите ще бъде натоварена техника с тегло около четири тона и половина.

Спасителните екипи и техниката ще кацнат на летище “Адана”, което се намира на запад от епицентъра на труса.

Подготвени са общо четири екипажа – два редовни и един резервен за двата “Спартан”-а. България има готовност да изпрати и трети самолет след връщането на първите два./БНТ

RELATED ARTICLES

Most Popular