Thursday, May 2, 2024
HomeРегионСамоковДегустация на самоковски топки привлича туристи

Дегустация на самоковски топки привлича туристи

Зам.-министър Г. Събев похапна местния деликатес

„Празник на самоковските гозби“ и „Великденско хоро“ се проведоха в центъра на планинския град. В събитието взеха участие кулинари, местни занаятчии, народната певица Деси Николова и хореографи на танцови състави от града. Празника откриха кметът Владимир Георгиев, зам.-министърът на земеделието Георги Събев и Стоян Стоянов – организатор на кулинарни фестивали в България.

„За нас е важно да провеждаме подобни мероприятия, в които имаме възможност да покажем местни гозби, по този начин представяме самия регион. Великденското хоро стана традиция, която прекъснахме през последните години заради пандемията, но се радвам, че отново го провеждаме, тъй като се радва на голям интерес от гражданите и гостите на Самоков. Радвам се, че можем да подкрепим такива хубави инициативи чрез Местната инициативна група и се надявам, че и в бъдеще такива фестивали да станат традиционни“, каза кметът Георгиев.

Зам.-министър Събев посочи, че Самоков освен„град с дух и традиции” е известен и с прекрасните си гозби, които всеки трябва да опита. „В местната храна, в местните рецепти, традиции и ястия има изключително голям потенциал за развитието на местната икономика“, сподели Събев. Той не пропусна да припомни, че вече е опитвал и драгушинскиярачник, който бе представен на празника на Местната инициативна рибарска група, като подчерта, че именно с подкрепата на Местните инициативни групи, тези ястия се популяризират, като чрез тях се популяризират и регионите.

Той увери, че Министерството на земеделието ще се отзове на всяка инициатива на Община Самоков, МИГ или Местна инициативна рибарска група (МИРГ). „Ще ги подкрепим и се надяваме да станат традиционни и търсени празници за целия регион”.

Всички присъстващи на площада се включиха в разучаването на автентични български хора от различни краища на България. Хореографите Иван Алексиев, ръководител на танцов състав „Българе” – Самоков, Борислав Искрев, ръководител на ФТА „Самоков, Стоян Димитров, ръководител на танцов състав „Рилска магия”- Говедарци и Николай Борисов, ръководител на танцов клуб „Гайтани” представиха по две автентични хора, които присъстващите разучиха и след това изиграха на площада. Във великденското хоро се включиха с много настроение малки и големи.

Най-апетитна част на фестивала бяха кулинарните щандове, където всеки, в това число и зам.-министър Събев, можеше да похапне от „самоковските топки”, които представляват  бухти, популярни още през 1935 година, когато е издадена книгата „Златна книга за семейството”, а организаторът на събитието Стоян Стоянов разясни и рецептата: масло, брашно, пудра захар, сода и яйца – пържат се в нагорещена мазнина. Много апетитен аромат се разнасяше от агнешката курбан чорба, приготвена по самоковски от Красимир Ангелов. А специални картофена палачинки с пълнеж от боб, чушки, лук и подправки, бяха приготвени лично от кулинарния блогър Соня Янкова.

„Търсихме рецепти, които освен да са популярни в региона, да са и стари. Тук има сериозна кулинарна традиция и се надяваме, че за следващия празник няма да има проблем какво да сготвим“ сподели Стоян Стоянов от „Кулинарни фестивали България“.

RELATED ARTICLES

Most Popular