Wednesday, May 8, 2024
HomeНовиниБългарияДелян Добрев подава сигнал срещу премиера в прокуратурата и ДАНС заради липсата...

Делян Добрев подава сигнал срещу премиера в прокуратурата и ДАНС заради липсата на отстъпка в цената на бензина и дизела

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев обяви във фейсбук профила си, че ще подаде сигнал в прокуратурата и ДАНС срещу премиера Николай Денков и членове на кабинета му.

Причината – неизпълнението на закона за компенсациите на горивата, който предвижда отстъпка от 73 стотинки на литър.

“Денков прекали! Законът за компенсациите на горивата със 73 стотинки на литър бил мъртвороден и затова не го изпълнявали. Не, не е мървороден! Мъртвородени за вашето правителство са интересите на България и на българския народ”, пише Добрев, визирайки изказване на премиера от по-рано днес.

По думите на депутата отговорният министър “любезно е пропуснал” да изпълни закона и това продължава месеци наред. Добрев коментира, че няма никакви обективни причини за това и го определя като “несъвместимо с функционирането на правовата държава”.

“Няма, според мен, никаква политическа целесъобразност в това чрез бездействия или с формални действия представяни като изпълнение на закона да се стига до ситуация, в която да е необходимо законодателната власт да изисква от изпълнителната власт да изпълнява законовите си задължения.”

“Независимо каква правна квалификация би могла да се даде на тези действия и бездействия, без съмнение, е налице грубо незачитане на законите в правова държава, в която Държавата би следвало да е въплъщение на закона в обществото. Неизпълнението на Закона от институции, които трябва да са гарант за неговото стриктно спазване и прилагане поставя въпроса дали не се обслужват чужди интереси – финансови и политически в ущърб на българските граждани и икономическата стабилност на страната.”

 

RELATED ARTICLES

Most Popular