Friday, May 3, 2024
HomeРегионПерник„Демократична България“ взима 4-тия мандат в Перник?

„Демократична България“ взима 4-тия мандат в Перник?

Екозащитникът Зорница Стратиева с шанс да влезе в 46-ото НС

Перник ще има народен представител от „Демократична България“ и това е Зорница Стратиева. Информацията все още е неофициална, тъй като към момента ЦИК прави втора проверка на резултатите от изборите. Окончателните данни трябва да бъдат оповестени в четвъртък, 15 юли. Имената на новите депутати пък ще станат ясни до неделя. Самата Стратиева се въздържа от коментар на този етап.
Както писахме, четирима депутати ще представляват 14-и МИР-Перник в Народното събрание.
Тримата сигурни са бившият финансов министър Кирил Ананиев от победителите на областно ниво ГЕРБ-СДС, телевизионният репортер Станислав Балабанов от „Има такъв народ“ и бившият народен представител Стоян Мирчев от „БСП за България“.
Голямата въпросителна се оказа четвъртият мандат. По предварителни данни той трябваше да бъде за Христина Георгиева от ГЕРБ-СДС. Георгиева, която е педагог по професия, бе последна в листата на политическата формация, но спечели най-много преференции – 1970 на брой.
Така първоначалната конфигурация на мандатите в Перник бе: два за ГЕРБ-СДС, един за ИТН и един за „БСП за България“.
Впоследствие нещата се промениха заради сложното преразпределение на мандатите по райони в страната. Везните се наклониха в полза на „Демократична България“, където водачът на листата Зорница Стратиева събра и най-много преференции. За нея са пуснати 774 бюлетини. Тя и Станислав Балабанов от ИТН са единствените водачи на листи, спечелили и преференциалния вот в Перник.
Зорница Стратиева е един от най-активните защитници на природата в страната. Тя е участник в протести, работни групи, занимава се с изготвяне на експертни становища и подаване на сигнали, организиране и координиране на различни видове акции и доброволчески дейности. Като кадър на „Асоциация на парковете в България” Стратиева организира обучения за гражданска активност и обучения на служители на паркове.
През 2016-2017 г. Зорница Стратиева се занимаваше и с анализ на законодателните промени и проблемните аспекти в тях, подаваше искания за информация по Закона за достъп до информация, сигнали за незаконни сечи. Тя е и един от доброволците на кампанията за спасяване на Кресненското дефиле.

RELATED ARTICLES

Most Popular