Sunday, May 5, 2024
HomeРегионБобов долДесетки блокове в Бобов дол с опасни комини

Десетки блокове в Бобов дол с опасни комини

Общината разпореди да се ремонтират димоотводи на 22 сгради

Комините на десетки блокове в Бобов дол са опасни и се нуждаят от ремонти. Това показва резултатът от обследване на димоотводите, извършено със заповед на кмета на миньорския град Елза Величкова. Със заповед, придружена от констативен протокол, от общинската управа нареждат собствениците на жилища в многофамилните жилищни сгради да предприемат необходимите действия за възстановяването, поправянето, заздравяването или премахването на опасни части от комините. Посочен е и срокът за това – до 45 дни от оповестяването на заповедта, която е качена на сайта на общината. Разпоредено е тя да бъде сведена до знанието на домоуправителите на многофамилните жилищни сгради за изпълнение и да се разлепи на видимо място в съответния блок и/или вход. Извършената проверка е обоснована със Закона за устройство на територията и Закона за местно самоуправление и местна администрация. В заповедта се цитира текстът от закона, съгласно който собствениците на строежи са длъжни да ги поддържат в техническо състояние, отговарящо на съответните изисквания. Посочва се също, че собствениците „носят имуществена отговорност за причинените вреди и пропуснати ползи от своите виновни действия или бездействия, в резултат на които е настъпила авария на строежа, довела до материални щети или увреждане на трети лица и имоти”.
Към заповедта е прикрепен и списък на многофамилните жилищни сгради с комини, нуждаещи се от ремонтно-възстановителни работи. В списъка са 22 блока. 6 от тях са на ул. „27-и октомври” в самия център на града, 8 – на ул. „Васил Коларов”, по 4 – на улиците „Димитър Благоев” и „Иван Вазов”.
На ул. „27-и октомври” ремонтно-възстановителни работи трябва да се извършат на комини в блок 24, вход „А”, блок 16, вход „А”, блок 17, вход „А”, блок 23 – и двата входа, блок 27, вход „А”, блок 33 – и двата входа.
На ул. „Васил Коларов” нужда от ремонтно-възстановителни работи имат комините и на двата входа на блоковете 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 и вход „А” на 26 – и блок.
На ул. „Димитър Благоев” трябва да се ремонтират и възстановят комините в двата входа на блоковете 10, 11, 30 и 31.
На ул. „Иван Вазов” от ремонти се нуждаят комините в блоковете 35, 39, 37 и 52 – и двата входа.

RELATED ARTICLES

Most Popular