Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионДупницаДесетки вярващи изпълниха храм-параклиса „Свети Йоан Рилски” в Саморановона празника на свети...

Десетки вярващи изпълниха храм-параклиса „Свети Йоан Рилски” в Саморановона празника на свети Харалампий

В деня на Св. Харалампий и Света мъченица Валентина множество миряни се стекоха в новия храм в село Самораново, община Дупница, за да присъстват на освещаването на мед за здраве.

Камбаните в новопостроената камбанария отбелязаха началото на краткото богослужение.

Отец Добри Добрев, предстоятел на храма, разказа за живота и делото на свети Харалампий, който е живял през 2 век и е бил епископ на град Магнезия в Тесалия.По това време на власт бил император Септимий Север, който подел жестоки гонения срещу християните.Харалампий смело проповядвал истинния Бог и се стараел да отвърне людете от поклонение на идолите.Езическите власти уловили светия епископ и го довели при съдията, който го увещавал да се поклони на идолите. Но епископът решително отказал да се отрече от Господа Бога и тогава го предали на страшни изтезания.Старецът с търпение и мъжество понесъл всички страдания.

Виждайки изумитeлната му твърдост и чудесните прояви на Божията сила, множество езичници повярвали. Всички те започнали да славят истинския Бог и мнозина от тях били осъдени на смърт.  Чудодейно изцерен от раните си, светиХаралампий призовал езичниците да разберат истината, изцерявал болни и чрез Божиятасилата правел много чудеса.

По повеля на императора той бил осъден на смърт. Когато го завели на мястото на наказанието, светиХаралампийвдигнал ръцете си към небето и се помолил на Бог за всички хора.”Господи, казал той в молитвата си, – Ти знаеш, че човеците са плът и кръв. Прости им греховете и излей Твоята благодат над всички!”

След тази молитва светият старец, който бил на 113-годишна възраст, предал душата си Богу, преди палачът да спусне меча върху него.

Отец Добри разказа и за чудния начин, по който частица от мощите на светеца  е била дарена на параклиса от монахините на манастира „Покров Богородичен” в село Ресилово.  В олтара на всеки храм, в който се отслужва Света Литургия трябва да се вгради частица от мощите на светец. Поради това свещеникът  бил много притеснен откъде да намери свята частица, за да може и в новопостроения храм да се провеждат богослужения. В телефонен разговор с една от монахините в Ресиловския манастир – сестра Пелагия, той споделил тревогите си и потърсил съвет за разрешаването на проблема. А монахинята му отговорила, че частица от мощите на свети Харалампий вече е приготвена за храма в Самораново и отецът трябва само да отиде и да я вземе.

Тази частица, за която с радост разказа отец Добри, беше изложена за поклонение на вярващите, които храмът не можеше да побере. Всеки от присъстващите се докосна до светинята и се помоли пред иконата на светията, изографисана и подарена от иконописецът Ангел Илчев.

82 буркана мед бяха осветени на празника. Службата завърши с четене на молитва за благословение на меда, за който се вярва, че е много лековит.

Даниела ПЕТРОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular