Saturday, May 4, 2024
HomeНовиниСвятДесет държави от ЕС подкрепят развитието на ядрената енергетика

Десет държави от ЕС подкрепят развитието на ядрената енергетика

Правителствени служители от десет държави от Европейския съюз (ЕС) смятат, че е важно да се засили използването на ядрената енергия, за да се защитят европейските потребители от колебанията в цените на горивата. Това се посочва в съвместна статия, публикувана в понеделник на уебсайта на вестник Le Figaro.
От френска страна статията е подписана от министъра на икономиката, финансите и възстановяването Бруно льо Мер и министъра-делегат по промишлеността в този отдел Агне Пание-Рюнаш. Те бяха подкрепени от премиерите, министрите на икономиката и министрите на енергетиката от Румъния, Чехия, Финландия, Словакия, Хърватия, Словения, България, Полша и Унгария.
Всички изразиха увереност, че ядрената енергетика ще защити европейските потребители от нестабилността на цените на енергията, „която в момента се наблюдава при ситуацията с газа“. “Повишаването на цените на енергията показва колко важно е за нас да намалим енергийната си зависимост от чужди държави възможно най-скоро. Ясно е, че напрежението в енергийните доставки ще зачести в бъдеще. В същото време не трябва да се увеличава вносът на неевропейска енергия“, подчертава изданието.
“Ядрената енергия играе решаваща роля за опазването на климата. В момента тя представлява около половината от европейското производство на електроенергия без въглероден диоксид”, се казва в статията.
„Наложително е ядрената енергия да бъде включена в таксономията на ЕС (класификация на правно обвързващи инвестиционни критерии в списъка на мерките за опазване на климата) до края на тази година“, заявиха представители на десетте държави от ЕС. Очаква се Европейската комисия да приеме този документ през следващите месеци./БГНЕС

 

RELATED ARTICLES

Most Popular