Friday, May 3, 2024
HomeНовиниБългарияДете от Кардам почина, други две са в болница след хранително отравяне

Дете от Кардам почина, други две са в болница след хранително отравяне

Деветгодишно дете от добричкото село Кардам e починало след предполагаемо хранително отравяне. Други две деца от същото семейство са в болница във Варна, като едното от тях е в тежко състояние.

Първите оплаквания на децата от стомашни болки и повръщане са започнали през нощта в събота срещу неделя. Сутринта в неделя дядото е повикал лекар от Генерал Тошево. Екип на “Спешна помощ” ги е прегледал, поставил им е инжекция против повръщане и ги е оставил за домашно лечение.

Вечерта се налага втори преглед на децата. Минути по-късно деветгодишното момче почива в дома си.

По думите на дядото Живко Иванов лекарите са подценили ситуацията.

Регионалната здравна инспекция в Добрич и полицията днес извършват разпити на семейството. Случаят е докладван и на районната прокуратура в Генерал Тошево, която е започнала разследване по случая.

Хранителният обект, откъдето са закупени продуктите, ще бъде проверен, както и цялото училище „Христо Смирненски“ в Генерал Тошево, където са се хранили и трите деца.

Аутопсията на починалото дете не е показала причината за смъртта му. Изпратени са и допълнителни проби за анализи.

Във варненската болница остават още 2 от шестте деца на семейство – момичета на 7 и на 11 години. Първоначално най-малкото момиче се повлияло от лекарствата, но в понеделник отново се е почувствало зле и е откарано във варненската болница.

11-годишното момиче първо е било прието в болницата в Добрич, но след консултация с кардиолог е преместено във Варна със сърдечни проблеми и с опасност за живота.

От университетската болница „Света Марина“ във Варна потвърдиха, че в Детското отделение за интензивно лечение към Първа детска клиника са приети две момичета от същото семейство с остри симптоми на повръщане, коремна болка и неразположение, което поставя на първо място съмнението за интоксикация или остра хранително предавана инфекция.

Голямото момиче е в много тежко състояние със засягане на сърдечния мускул и с опасност за живота. Лекарите в здравното заведение провеждат интензивни диагностични, реанимационни и лечебни действия.

Семейството от Кардам е разказало, че в събота е яло наденица, закупена от търговската мрежа, и са консумирали газирана напитка.

Пробите, които Агенцията по храните (БАБХ) взе след смъртта на 9-годишното дете в Кардам, ще бъдат готови в срок до 72 часа./БНР

 

RELATED ARTICLES

Most Popular