Saturday, May 4, 2024
HomeРегионБанскоДеца и дървета ще растат заедно в Банско

Деца и дървета ще растат заедно в Банско

За втора поредна година децата от община Банско участват в кампанията „Засаждаме бъдеще” с Гората.бг. Макар и много по-скромно като брой в сравнение с миналата година, и сега бяха подготвени стотици детски образователни комплекти за отглеждане на собствено дърво, съобщиха от общинска администрация.

Чрез отдел „Озеленяване” на Община Банско, над 200 малки ученици от подготвителните групи на НУ”Св.Паисий Хилендарски” гр.Банско и ДГ ”Мечо Пух” гр. Добринище и от първи до четвърти клас на СУ ”Неофит Рилски” гр.Банско получиха комплекти за отглеждане на дърво. Те посадиха със собствените си ръце семена от явор, жълъди от червен дъб и кестени. Всяка саксия от рециклирана пластмаса е с етикет, на който децата отбелязват името си, какво и кога е посадено. Те трябва да се грижат за израстването на фиданката в продължение на две години, като през това време наблюдават развитието на растенията.

Следващият етап ще бъде засаждането на фиданките в зелените градски зони. За да прекарват децата повече време сред природата, специалистите от общинските служби възнамеряват, заедно с учителите от подготвителните групи и началния курс, да надградят идеята, като водят децата в парка и в гората наесен да събират подходящи за засаждане жълъди, кестени и семена. Събраният материал ще бъде посаден от децата в общинския разсадник, където шансовете за отглеждане на здрав разсад са добри.

RELATED ARTICLES

Most Popular