Friday, May 3, 2024
HomeРегионГоце ДелчевДеца от Гоце Делчев си подариха пътешествие до Мелник и Рилския манастир

Деца от Гоце Делчев си подариха пътешествие до Мелник и Рилския манастир

Учениците от 6-и клас на Трето ОУ „Братя Миладинови“ в Гоце Делчев взеха участие в екскурзия с маршрут Мелник – Рилски манастир. Екскурзията бе организирана и проведена от учителите г-жа Л. Цирова, К. Стоева, Л. Грозданова и Е. Ценкина при спазване на всички изисквания за организирани пътувания в епидемична обстановка. Първата спирка от маршрута – Мелник, включваше посещение на Историческия музей.

Учениците се запознаха с историята, бита и националноосвободителните борби в този край благодарение на увлекателна беседа. След музея те имаха възможност да се разходят и насладят на красивата възрожденска архитектура на Мелник. Обиколката в града завърши с посещение на Кордопуловата къща – най-голямата възрожденска къща в България и на Балканите от 18-и в. – паметник на културата, притежание на богатата фамилия Кордопулови, търгували с вино из цяла Европа.

Нейната богата и оригинална архитектура, изящната уредба на стаите, резбованите тавани, дългите и тайнствени подземни коридори, служещи за съхранение и отлежаване на прочутото мелнишко вино, както и слънчевият часовник на последния етаж впечатлиха шестокласниците и ги пренесоха в онази далечна епоха. Екскурзията завърши с посещение на Роженския манастир „Рождество Богородично“ – средновековен манастир, обявен за паметник на културата с национално значение. Учениците си тръгнаха заредени с много впечатления от богатото културно-историческо наследство на Пиринския край, разказаха от учебното заведение. Снимки: Трето ОУ – Гоце Делчев

 

RELATED ARTICLES

Most Popular