Saturday, May 4, 2024
HomeРегионСамоковДжак Спароу спечели конните надбягвания в Самоков

Джак Спароу спечели конните надбягвания в Самоков

Васил Стойчев – Буч и кон Джак Спароу спечелиха кушията по случай Тодоровден в община Самоков. Втори се класира Ивайло Стойчев – Буч, с кобила Мая. Наградата за трето място отиде при доайенът в ездата Огнян Стойчев – Буч с кон Рейн.

Водосвет за здраве отслужи отец Емилиян, който освети и питката с която бяха “захранени” конете.

“Тази година отбелязваме своеобразен юбилей – 10-то издание на Тодоровден, от възстановяването на общоградското честване в Самоков. Спомням си, когато за пръв път общината реши да се ангажира с организацията. Поканихме конните бази и хората, които се занимават с отглеждането на коне и решихме заедно да обединим усилията си, за да сътворим един истински празник.

Всъщност точно в това беше смисъла, не само с Тодоровден, но и с Поклади, с Йордановден с Чакъровите тържества – да възродим едни забравени традиции в нашия край. Това е нашият капитал – изконното, ценното, традиционното, фолклорът, който ни идентифицира. А нашият определено притежава уникалност, която не само трябва да запазим, но и да показваме”, каза в словото си кметът Владимир Георгиев.

Той благодари на конна база “Буч и приятели”, които съдействат за организиране на празника от самото начало. Благодари и на Наско Димитров, който осигури файтоните, с които децата много се забавляваха.

Много настроение създаде празничната програма с участието на фолклорната певица Деси Николова и ФТА “Самоков.

RELATED ARTICLES

Most Popular