Saturday, May 4, 2024
HomeРегионДупницаДирекция „Безопасност на храните“ глобява собственик на ферма в Каменик

Дирекция „Безопасност на храните“ глобява собственик на ферма в Каменик

  • Георги Мицков отглеждал говеда с ушни марки за други животни и неидентифицирани телета и биволчета, не представил паспорти на животни и не подавал незабавно на ветеринаря уведомленията за починалите животни

 

Собственик на ферма в бобошевското село Каменик е глобен от Областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил за нарушение на Закона за ветеринарната дейност. След обжалване Районният съд в Дупница потвърждава част от наказателно постановление на директора на службата от 18 май 2018 г., съгласно което „Георги Мицков” ЕООД (с адрес на управление Благоевград, ул. “Бяло море“ №1) трябва да бъде глобен  800 лв. Съдия Ели Скоклева отменя друга част от наказателното постановление, с което на животновъда са наложени имуществени санкции в размер на 2000 лв. Собственикът, осъществяващ търговска дейност по отглеждане на животни в регистриран животновъден обект, е осъден да плати и 130 лв. деловодни разноски.

На 6 февруари т.г. длъжностни лица към административно наказващия орган, който е оспорвал подадената в съда жалба на дружеството, извършили проверка във фермата. Проверяващите установили, че в обекта се отглеждат 47 говеда с наличие на ушни марки, които не съответстват с животните, регистрирани в обекта, а са регистрирани в други животновъдни обекти, собственост на Мицков като физическо лице и на още двама души – Добри Д. и Н. М. Фермерът е нарушил забраната за недопускане в обекта на неидентифицирани животни. Освен това в обекта се отглеждали телета и биволчета, като 8 телета и 7 биволчета са били над 20-дневна възраст, без да са идентифицирани. Другото установено нарушение е, че фермерът не е представил 41 паспорта на животни, отглеждани в животновъдния обект, като било констатирано, че уведомленията за починалите в обекта животни не са подавани незабавно до ветеринарния лекар, обслужващ същия.

Решението подлежи на обжалване пред Кюстендилския административен съд.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular