Wednesday, May 1, 2024
HomeАктуално от днесДнес е Покров Богородичен

Днес е Покров Богородичен

Своя храмов празник отбелязва манастир „Покров на Св.Богородица”  в с.Ресилово и черквата в Дупница

Православната църква почита днес църковния празник Покров на Пресвета Богородица. В повечето славянски езици думата “покров” означава едновременно “покривало” и “защита”. Празникът е възникнал през десети век, за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол. Това необикновено знамение е станало в първата половина на десети век, в края на живота на Св.Андрей Юродиви.

В църквата във Влахерна, близо до градските порти по време на нощно бдение, няколко души видели Богородица, съпровождана от Св.Йоан Кръстител, от Св.Йоан Богослов и от други светци. Тя тръгнала към центъра на храма, коленичила и дълго време останала в молитва с лице, обляно в сълзи. После свалила покривалото /покрова/ си и го простряла над хората в знак на защита. По това време – през 910 г., жителите на града били заплашени от варварско нашествие, след явяването опасността отминала и градът бил спасен от кръвопролития и страдания.

Празникът Покров на Божията Майка се отбелязва само в славянските страни – вероятно, защото Св.Андрей бил славянин по произход. В Руската църква празникът е установен около 12-и век. В Константинопол макар и да не празнували този празник, възпоменавали видението на Св.Андрей. Във Влахернската църква имало икона на Божията Майка в този вид, в който Тя се явила на Св.Андрей.

По новия стил този празник се празнува на 1 октомври. Много православни църкви и манастири носят името на Покрова на Пресвета Богородица. В знак на благодарност към защитата на Божията майка, църквата определила този ден като важен християнски празник, наречен покров – покровителство и заради начина, по който Дева Мария спасила молещите се.

Своя храмов празник отбелязват днес манастира „Покров на Св.Богородица”  в с.Ресилово и черквата „Покров на Св.Богородица” в Дупница. Манастирът посрещна своя празник с Архиерейска вечерня отслужена от Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп-викарий на Софийския митрополит.

В съслужение с него бяха архимандрит Евтимий, иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, йеромонах Серафим, ефимерий на манастира, свещенослужители от Дупнишка духовна околия и дяконите Алексий Мулачки и Никола Чочев. Клиросното пение бе украсено от псалмопението на протойерей Петър Славов, протойерей Димитър Филибев, свещеник Добри Добрев, свещеник Петър Очков, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, и г-н Димитър Арнаудов. По време на вечерното богослужение бе отслужен и чинът на петохлебието. След празничната вечерня епископ Поликарп поздрави майка Мелания, игумения на Ресиловския манастир, и сестрите, както и всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. В своето слово епископ Поликарп, засягайки историята на празника Покров Богородичен, призова всички да имат чисти сърца и духовна невинност, за да се удостоят с Божие благословение, Богородично застъпничество и преуспяване във всяко добро и полезно дело. Както светите преподобни Андрей и Епифаний, благодарение на своята духовна чистота се удостоиха да видят дивното видение с Божията Майка, така всеки един, отбелязващ този празник, очистил душата и сърцето си да бъде съзерцател на Божиите тайни. За всички присъстващи от сестрите на обителта бе подготвена празнична задушевна трапеза.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular