Доайенът на туристическата песен в Самоков издаде сборник навръх 92-рия си рожден ден

Навръх 92-рия му рожден ден излезе от печат най-новия сборник с песни на Борис Стрински. В „Пей, сърце!“ са събрани десетки песни по музика (а някои от тях и по текст) на известния самоковски туристически деятел и композитор. Място в сборника намират „България“ и „Крушунски водопади“, „От хижа на хижа“ и „Рилски тръпки“, „Турист на върха“ и „Еркюприя“…
Стрински, който е единственият жив от основателите на Хора на ветераните туристи при дружество „Рилски турист“ в Самоков в края на 60-те години на миналото столетие, вече повече от половин век ръководи този популярен състав. Хорът има общо над 1000 изяви в цялата страна и в чужбина – Германия, Румъния, Северна Македония, Гърция. За всичко това разказва в „Пей, сърце“ самият автор.
Хорът е лауреат на многобройни отличия, а маестро Стрински е единственият в България, удостоен от ръководството на Българския туристически съюз с 4 медала „Алеко“.
Много снимки в новата книга албум проследяват над 50-годишната история на хора на ветераните туристи. Първата е от националния събор на Предела през 1969 г., последната – от традиционния национален фестивал на туристическата песен в Самоков – „Бялата порта на Рила“, през 2019 г.
В сборника си почетният гражданин на Самоков благодари на Николай Дремов от Горна Оряховица за компютърната обработка на публикуваните песни, на издателство „Приятел“ и на дарителите.
Новият седми поред подобен сборник излиза със съдействието на общината и на дружество „Рилски турист“. Редактор е Тодор Попов, графичното оформление е на Надка Вардарова, а снимката на корицата – на Надежда Василева.
Борис Стрински е роден на 12 август 1929 г. в Долна баня. Завършва гимназия в Самоков и Учителски институт в София. Работил е като преподавател и управител на туристическата база в Боровец. Участвал е активно в много планински туристически походи. Музиката му е хоби, в продължение на около 70 години ръководи десетки хорове и групи, композира песни, пише и стихове. Преди броени дни с групата към Клуба на инвалидите в Самоков спечелиха първо място на състоялия се в Перник  Международен песенен фестивал на хората с увреждания.

Любо КУЗЕВ