Thursday, May 2, 2024
HomeАктуално от днесДобри „полазници“ наричаха за здраве и берекет в Община Гоце Делчев

Добри „полазници“ наричаха за здраве и берекет в Община Гоце Делчев

Прекрасни полазници от Второ и от Трето ОУ посетиха Общинска администрация – Гоце Делчев, за да пожелаят здраве и берекет, щастливи празници и успешна нова година.

Най-напред своята програма представиха четвъртокласници от Второ ОУ „Гоце Делчев“ с ръководители Велина Пендичева и Елена Язикова. След тях поздрав отправиха и ученици от различни класове в Трето ОУ „Братя Миладинови“ с ръководители Красимира Стоева и Гергана Граматова.

На всички полазници кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов подари книга и лакомства с пожеланието за здрава, успешна и щастлива 2022 година.

Игнажден е ден, в който се почита паметта на свети Игнатий Богоносец, чествана на 20-ти декември. Обикновено с Игнажден започват коледните празници. Празникът се свързва със зимното слънцестоене и се смята за начало на новата година. Нарича се още Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден. Най-характерен за празника е обичаят „полазване“.

От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде следващата година. Ако полазникът е добър човек, то и в дома през цялата година ще има благоденствие и успех във всичко.

RELATED ARTICLES

Most Popular