Saturday, May 4, 2024
HomeРегионБанскоДоброволци за 3 часа изчистиха църквата „Св. св. Кирил и Методий” в...

Доброволци за 3 часа изчистиха църквата „Св. св. Кирил и Методий” в Якоруда

С доброволния труд на миряните в гр. Якоруда само за три часа вътрешността на църквата „Св. св. Кирил и Методий” заблестя от чистота. Всичко беше потънало в прах, а целият под беше заринат с парчета мазилка и изгнили дъски по време на ремонта на покрива. Броени дни остават до края на възстановителните работи на двете кубета на покрива и на самата покривна конструкция на храма, който якорудчани – и християни, и мюсюлмани, обичат особено много.

„Св. св. Кирил и Методий” е късновъзрожденска православна църква, построена през 1912 година изцяло с труда на якорудчани. Иконите в храма почти изцяло също са дарове от местни хора. Камбаните са изработени през 1928 година от фирмата на братя Велеганови в Пловдив.

Якорудчанинът Илиян Бучков разказва увлекателна история за камбаните. Те били поръчани от църковното настоятелство и когато били готови, веднага ги закачили на новата камбанария. Мъжете от Якоруда обикаляли целия Балкански полуостров да работят като катранджии и били чували звъна на много камбани в различни села и градове. Те се прибирали у дома късна есен и когато за Димитровден камбаните забили, председателят на църковното настоятелство ги попитал дали са чували друг толкова сладкогласен звън, мнозина се провикнали, че има по-благозвучни от тези. Камбаните веднага били свалени. Якорудчани дарили сребро и то заедно с камбаните било изпратено в леярната в Пловдив, за да го сложат в новоотлети камбани. На следващата година по същото време новите камбани пак звъннали на Димитровден и пак се чули възгласи, че по близки и далечни земи на Балканите има по-благозвучни камбани. И пак якорудчани дарявали сребро за претопяването им, а те се славят като стиснати, но за хубавото никога не се скъпят. Лично един от майсторите – Лазар Велеганов, натоварил камбаните и събраното сребро и отново ги претопил. Когато на следващата година за празника всички със спотаен дъх очаквали звъна на камбаните, но те не забили, а запели.

Якорудчани твърдят, че няма равни на техните камбани, чиято песен се чува чак до Трещеник на цели 15 км от Якоруда. Само им е криво, че най-малката камбана им била взета преди години назаем за някакво честване в храм-паметника „Александър Невски” и все още не им е върната.

RELATED ARTICLES

Most Popular