Saturday, May 4, 2024
HomeРегионБанскоДоброволци от Рибново и Белица дариха над 20 000 лв. и храна за...

Доброволци от Рибново и Белица дариха над 20 000 лв. и храна за останалите без дом в Кръстава

  • Трагедията не може да се опише!

  • И жени, и деца разчистват след пожара, изгорели са дори обувките на хората, каза Ибрахим Къдриев

Хора с добри сърца от гърменското село Рибново и от община Белица за нула време събраха пари и помогнаха на пострадалите от огнения ад в Кръстава. Седем къщи и шест селскостопански постройки изгоряха при пожара във велинградското село, разразил се късно на 13 август. 11 семейства останаха без покрив над главата.

Ибрахим Къдриев, Али Хатип и Феим Мусанков от Рибново с протокол предадоха на кмета на Кръстава Салих Узунов сумата от 9340 лева и 450 евро. Парите са събрани в рамките само на 24 часа. Освен това пострадалите от пожара получиха от жителите на Рибново хранителни продукти, одеяла, дрехи, вода.

Кампанията продължава до петък в двете джамии на Джумая и при Ибрахим Къдриев, Али Хатип, Феим Мусанков и Фатме Улан.

Пратениците от Рибново са останали дълбоко разтърсени от драмата на изстрадалите хора в Кръстава. Ибрахим Къдриев сподели разтърсващ разказ за видяното:

“Не знам как да ви опиша гледката, която видях… Това е една трагедия, която не може да се опише. Жени, деца, мъже с лопати, багери, техника всичко живо разчиства и помага. Кметството е пълно с продукти, постоянно от цяла България идват хора да помагат и даряват средства. Говорихме с кмета и след разчистването и предоставяне на строителни материали ще се организираме, който желае, с бусове да дойдем на място в селото и да помагаме със строежите на къщите поетапно и на групи, ще направим съобщение и организация.

Пострадалите семейства бяха на групи, седящи на поляните, а покрай тях – храна, одеяла, изгоряла покъщнина… Няма да забравя едно момиче от пострадалите цялото очернено от въглените дойде и ми даде една минерална вода с думите – да помагате ли идвате. Ето за такива хора човек си заслужава да даде каквото може и да помогне. Да не забравяме, че на всеки може да се случи. Няма как да опиша трагедията на тези хора, на които целият живот изгоря. Това каза една жена, плачейки. Тя продължи да реди: Идете да видите в първата изгоряла къща две момчета, братя… Те живеят сами в голяма мизерия, даже и обувките им изгоряха. Най-малкото детенце на едно от пострадалите семейства стоеше до една изгоряла печка при нейната любима играчка, изгоряла костенурка. Нека се замислим, че на всеки може да се случи – затова преди всичко да бъдем  човеци. Точно в този момент се виждаме колко сме хора и как единството прави чудеса”.

От белишкото село Краище също предадоха събраните дарения.

“Закарахме 2 буса с храна, дрехи и посуда. Дадохме и 10 000 лева, които събрахме за много кратко време. Парите бяха преброени няколко пъти, включително и пред кмета на селото, както и пред ходжата. Бяхме над 10 човека от нашата община и не пропуснахме да отидем на място при пожара. Хората работят усилено и чистят щетите от техните къщи. Искам да благодаря на семейство Горелски от с. Горно Краище, които услужиха с превоз, както и на имама на град Белица Ахмед Горелски, който беше с другия бус. Благодаря на Селман Мехмед, Исмаил Исмаилчев, Селим Селим и другите момчета, които помагаха в пренасянето на продуктите. Благодаря и на кмета на с. Кръстава, и на ходжата, които съдействаха изцяло. Благодаря на Медие Хахньова, която организира всичко в с. Горно Краище и беше в основата на събраните дарения в нейното село”, написаха от Краище във фейсбук страницата на селото. Оттам отчетоха и дарения по населени места – от Краище са събрани 4320 лв., Горно Краище – 4048 лв., Дагоново – 740, Белица – 510 лв., магазин „Явката” (кутия) – 232 и Якоруда – 150 лв. Доброволците от Краище уточниха, че читалището в с. Кръстава е пълно с храна, дрехи и посуда.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular